Манастир Бањска

Нема коментара Дели:

На Косово и Метохију можете посетити бисере УНЕСКО светске културне баштине, стваране у вишевековним центрима духовности и традиције настале кроз преплитање и прожимање традиције и наслеђа два велика културно-цивилизацијска круга.

Манастир је, заједно са црквом Светог Стефана, саграђен између 1313. и 1317. године, а основао га је српски краљ Стефан Милутин , један од најмоћнијих владара свог доба и династије Немањића . Милутин је саградио цркву као свој маузолеј (место сахране) и ту је први пут положен. Међутим, након Косовске битке (1389), његово тело је премештено у Трепчу, а затим 1460. у Софију (Бугарска), где лежи до данас.

Манастир је делио судбину свог оснивача. Монументална зграда са црквом, библиотеком, конацима монаха и „царском палатом“ почела је да пропада врло рано. Почетком 15. века пожар је уништио библиотеку, а у другој половини истог века манастир је вероватно напуштен. Путник Бенедикт Купрешић напоменуо је да је манастир сравњен са земљом у 16. веку по налогу османског султана , јер су се у њему окупљали хришћани који су избегли од османске тираније.

Свети Стефан, готово потпуно уништен, претворен је у џамију у 19. веку и служио је као такав до Првог светског рата . Прва конзерваторска активност спроведена је 1939. године и поново 1990. године, када је црква делимично обновљена. Манастир је један од ретких за који је сачувана оснивачка повеља; при оснивању је добио велико имање од 75 села и 8 пашњака. Како је комплекс изграђен као последње почивалиште краља, епископија је „надограђена“ на ставропегијски манастир – у грубим преводима, царски манастир, четврти по рангу у држави (после Студенице , Милешеве и Сопоћана )

Претходна вест

Брезовица (Штрпце)

Следећа вест

Петковић позвао грађане КиМ да се вакцинишу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *