Нема коментара Дели:

Београд, 30. март 2023.
Влада Републике Србије и Европска инвестициона банка (ЕИБ) данас су потписале уговор о додели бесповратних 175 милиона евра, другу траншу европског гранта од укупно 600 милиона евра за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша.

Документ су, у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и шефа Делегације ЕУ у Србији Емануелеа Жиофреа, потписали потпредседница Европске инвестиционе банке Лилиана Павлова, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, као и генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан.

За овај кључни инфраструктурни пројекат у Србији раније је додељен грант од 265 милиона евра.

Мишчевић је после потписивања уговора истакла да је посао Владе Србије да у партнерству са ЕУ буду урађено оно што доноси највише користи грађанима.

Железница није једина тема наших разговора. Са ЕИБ и ЕУ, која је наш партнер, разговарамо о томе како на најбољи начин да завршимо са реконструкцијом клиничких центара, да их опремимо, како да помогнемо изградњу нових капацитета када је реч о новим технологијама, те како да се потпомогну истраживање и развој, рекла је Мишчевић.

Министарка је додала да је тема разговора са европским партнерима и даљи развој дуалног образовање.

Весић је исказао захвалност на подршци развоју пројеката на железници и истакао да се железнице у Србији убрзано мењају.

Он је навео да се после брзе пруге до Новог Сада гради и таква пруга до Суботице, да сада почиње изградња 228 километара брзе пруге до Ниша, те да очекује да ће у будућности бити грађена брза пруга до Прешева.

Министар је најавио српско-мађарску иницијативу ка представницима Бугарске, Грчке, Турске, Албаније и Северне Македоније, за састанак на тему наставка пројекта брзих пруга и ка тим државама.

Тако би те пруге ставили у европску функцију, јер имају смисла само ако се протежу дуж читавог континента, рекао је он.

Павлова је указала на то да се ради о подршци реализацији кључне стратешке инвестиције.

Верујемо у то да је инвестирање у нову, модерну, брзу пругу, која ће мање загађивати, од кључне важности за Србију, регион и ЕУ. Она ће омогућити боље везе међу људима региона и боље могућности за транспорт робе, рекла је Павлова.

Потпредседница Европске инвестиционе банке подсетила је на то да је ова банка годинама изузетно активна на Западном Балкану и да је до сада обезбедила 7,2 милијарде евра, подржавајући економију региона.

Она је најавила да ће бити настављено са проширењем сарадње.

Жиофре је указао на то да је инвестиција у поменуту пругу велики програм покренут пре 30 дана који подржава ЕУ те да је његова вредност преко милијарду евра.

Сада правимо други корак са потписивањем новог споразума о гранту од 175 милиона евра, што ће учинити да се овај пројекат помери напред, рекао је Жиофре.

Он је подсетио на то да ће, уместо садашњих шест сати, када буде нова пруга, путовање трајати 100 минута.

То ће бити велика корист за грађане, бенефит за економију Ниша и околних области, транспорт робе биће бржи, а део је и већег пројекта повезивања Србије са европском инфраструктуром. То је важан корак ка томе да Србија буде ближа ЕУ, поручио је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Држава одговорно брине о најстаријим суграђанима

Следећа вест

Представљене активности Министарства информисања специјалној известитељки УН

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *