Агресивна реторика Приштине ствара тензије и дестабилизује регион

Нема коментара Дели:

Београд, 3. март 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић поручио је данас да агресивна, хушкачка и милитантна реторика Аљбина Kуртија не служи стварању мирног и безбедног окружења за све људе који живе на Kосову и Метохији, већ јој је директни циљ стварање тензија и дестабилизација прилика на овим просторима.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву Петковића за јавност:

„Већ данима сведочимо чињеници да Kурти и остали политичари у Приштини користе кризу у Украјини за остваривање својих великоалбанских идеја, скупљање политичких поена на муци која је задесила читав свет, али и покушајима да на мала врата прогурају чланство у бројним међународним организацијама и своје безбедносне снаге трансформишу у војску.

Док званични Београд, српски народ у покрајини и Српска листа апелују на разум, мир, толеранцију и уздржавање од речи и дела која би за последицу могла да имају дестабилизацију осетљивих прилика на Kосову и Метохији, дотле Kурти и његови сарадници користе сваку прилику за провокације и лажне оптужбе против Срба.

Управо се челницима тзв. ОВK суди за најгнусније ратне злочине према Србима, тако да је приштинска политика замена теза и тенденциозности свима добро позната.

Приштини није место ни у једној међународној организацији, јер јој то никако не припада по међународном праву. Оно што јој припада јесте дијалог са Београдом, као и имплементација свих до сада потписаних споразума. Али, како је Приштина навикла да ствара тензије и поткопава мир, јасно је зашто су управо сада, у време тешке кризе на истоку Европе, али и у свету, албански политичари кренули са опасним и малициозним иницијативама и покушајима чланства у међународним организацијама.

Уместо таквих неодговорних потеза, Kуртију и његовим сарадницима би боље било да обезбеде економску стабилност за грађане, основне животне намирнице и обуздају њихове цене, јер је то оно што народ очекује“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Повратничке породице Срба на Космету опет на мети напада

Следећа вест

Неодговорне изјаве представника Приштине нарушавају тешко стечени мир

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *