Алекс Ниновић осваја Аустралију

Нема коментара Дели:

Сви светски асови у Формули 1 започињали су каријере тако што су од малих ногу и у јуниорској конкуренцији стицали вештине и градили темеље за сопствену будућност возећи трке картинга.

Како би једног дана постали врхунски возачи у сениорској конкуренцији у овом најбржем спорту, многи од њих су најпре освајали титуле у малим, али вихорно брзим моторним возилима на четири точка. У ред шампиона картинга већ много пута уписао се и млади Србин из Сиднеја Александар Алекс Ниновић.

У већ петогодишњем бављењу овим спортом, возећи мале аутомобиле који достижу брзину преко сто километара на сат, Алекс је освојио на десетине трофеја. Он доминира већ дуже време и још од своје девете године наступа на локалним и државним такмичењима у свим јуниорским конкуренцијама широм Аустралије.

Александар Ниновић је у свом узрасту освојио скоро све што се може освојити на овим просторима, из године у годину у категорији јуниора од његове девете године па на овамо и данас када тренутно наступа у категорији јуниора до 14 година.

Протеклог викенда у Мелбурну је одржано друго овогодишње такмичење на нивоу читаве Аустралије. И ове сезоне млади Ниновић је као и претходних година у млађим категоријама, наставио с победама и сакупљањем вредних трофеја.

И у првом овогодишњем државном првенству, које је одржано у Ипсвичу у Квинсленду, у фебруару месецу, убедљиво је тријумфовао. У Мелбурну се поново нашао на победничком постољу, пошто је и овог пута на другом овогодишњем првенству Аустралије први прошао кроз циљ.

Сада, у нешто старијим јуниорским годинама, Алекс се већ сматра знатно искуснијим за своје године, што је изузетно битно у овом спорту, јер се тада младим возачима дешава и много мање пехова. Ниновићу се ранијих година дешавало да га други такмичари за време трке буквално изгурају са стазе или су му се због неискуства дешавали судари. Али, то је сада сведено на минимум, а ове године у потпуности искорењено што и јесте један од главних разлога његових великих успеха.

Овај талентовани дечак је показао и доказао да је већ сада врхунски возач и да вршњаци у Аустралији тешко могу да му парирају, осим у случају евентуалних пехова, као што је рецимо принудно успоравање услед квара на мотору.

Александра Ниновића је тешко онемогићити да први прође кроз циљ, без обзира на којој стази се вози трка или ко су му ривали на стази. О његовој надмоћи такође говори и податак да скоро увек стартује са “пол позиције”, односно с чела колоне, пошто се за ту позицију избори у квалификацијама које претходе трци.

После одржаног такмичења у Мелбурну, Ниновић води у генералном пласману са укупно 120 освојених бодова, други је Бенџамин Манро са 107, а трећи Рајан Мекмилан са 75 бодова.

Трећи тркачки викенд за Шампионат Аустралије у картингу вози се од 30. априла до 2. маја у месту Боливар у Јужној Аустралији. Затим следи такмичење у Симору (Викторија) од 25. до 27. јуна, а пето надметање најбољих младих возача картинга ове године одржаће се 27. и 29. августа у Њукаслу у Новом Јужном Велсу.

По завршетку свих пет првенстава, возач који буде имао највећи број освојених бодова постаје шампион Аустралије у категорији јуниора до 14 година. Нема сумње да је Ниновић већ сада први фаворит за титулу државног шампиона, а ако настави у овом темпу, младог Србина нико неће моћи да сустигне.

Такав таленат, уз неопходну подршку спонзора, могао би овог дечака у будућности да одведе и пред врата Формуле 1, што и јесте Алексов највећи спортски сан. Ко зна, можда једног дана постане наследник Данијела Рикарда, тренутно најбољег и најуспешнијег Аустралијанца у овом светски популарном спорту.

“Колица са мотором”

Картинг је спорт у коме такмичари управљају малим возилима на моторни погон и постоји разлика између дечјег (од 4 до 14 година) и картинга за одрасле, који углавном почиње да се вози после навршених 14 година. Реч је о јачим и бржим машинама, које изискују и већу вештину и бољу психофизичку припремљеност возача.

Иначе, реч “картинг” потиче од енглеске речи “царт”, што значи “колица”. Дакле, у буквалном преводу, картинг су “колица с мотором”, а у ствари реч је о мањој верзији правих тркачких аутомобила, као што су болиди Формуле 1 и слични четвороточкаши.

Породица највећа подршка

Картинг је веома спорт скуп и потребна су велика улагања, па они који немају спонзоре тешко могу да опстану и успеју. Ниновићима то за сада полази за руком, успешно одолевају свим изазовима и опстају на ногама. Честа путовања по Аустралији и свако мењање дестинација захтева боравак од више дана у другом граду, а то подразумева и додатне трошкове.

Наравно, о томе брине отац малог Алекса – Александар Саша Ниновић, који се и сам бавио овим спортом у Аустралији и постизао сјајне резултате. Велику подршку Алексу дају и мајка Фенела (православка из Ирака) и старија сестра Софија, које воде рачуна да млади шампион има најбољи могући смештај.

Спортски корени

Млађани Алекс има јаке спортске корене у својој породици. Не само да му је отац својевремено такође возио картинг, већ је и деда Гојко, који је нажалост преминуо пре месец дана, био активан спортиста.

Као млад је већ био професионални фудбалер у Слоги из Ужичке Пожеге, а по доласку у Аустралију наставио је каријеру у редовима Авале из Сиднеја (данашњи Бели орлови из Бонирига) и још неколико клубова, међу којима је ФК Јединство.

Извор текста и фотографије: www.vesti-online.com

Претходна вест

Прослава тета Златиног јубиларца

Следећа вест

Српски глас у сваком граду

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *