Аmber Alert систем од значаја за остваривање јавног интереса

Нема коментара Дели:

Београд, 20. јул 2023.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак којим се утврђује да је Аmber Alert систем, односно преношење обавештења о пријави нестанка малолетног лица путем електронске комуникационе мреже, с циљем хитног предузимања мера и радњи на проналажењу несталог малолетног лица, од значаја за остваривање јавног интереса.

Решењем министра унутрашњих послова од 2. фебруара 2023. године образован је Тим за увођење овог система у Србију са задатком да изради Анализу почетног стања и Плана активности неопходних за његово активирање.

Тим документом се дефинишу и критеријуми за његово активирање и израду процедуре, као и предлог протокола о сарадњи између надлежних институција у сврху дефинисања права и обавеза у поступку размене информација у случајевима обавештавања о нестанку лица млађих од 18 година.

Чланови Владе усвојили су Одлуку о образовању Одбора за организацију промоције Републике Србије кроз пројекат „Српска кућа” на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, што представља изванредну платформу за промоцију земље, спортиста, брендова свих вредности које једна држава може приказати.

Званични подаци говоре о томе да се на Олимпијским играма у Паризу очекује више од четири милијарде гледалаца преко разних платформи, као и да је у овом тренутку продато више од шест милиона карата.

Република Француска представља важног стратешког и економског партнера Србији, али је уједно и држава са којом се негују пријатељски односи које је потребно одржавати и унапређивати.

Из поменутих разлога покретање пројекта „Српска кућа“ ,који ће бити реализован од 26. јула до 11. августа 2024. rодине, представља добру прилику да наша држава промовише своје капацитете: привреду, туризам, културу, научна и иновативна достигнућа, инвестиционе потенцијале и пројекат EXPO Belgrade 2027.

На седници је усвојен Предлог закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању у циљу унапређења квалитета реализације учења кроз рад и поједностављивање поступка укључивања послодаваца у дуално образовање.

У погледу унапређења квалитета реализације учења кроз рад, овај предлог уводи обавезу израде програма реализације учења кроз рад, документа на основу којег ће послодавац да се акредитује, а који садржи све релевантне описе о остваривању исхода учења, плана и програма наставе.

Школа и послодавац ће заједнички израђивати овај документ који ће служити и у самовредновању школе и спољашњем вредновању квалитета рада.

Чланови Владе усвојили су и Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању којим ће бити регулисана питања која се односе на сараднике у настави и асистенте, као и на студенте који су уписани до 10. септембра 2005. године на свим нивоима студија.

Предложеним допунама биће решено питање академских назива за студенте који су уписивали основне студије по плановима и програмима којима нису предвиђени ЕСПБ бодови на установама које су у тренутку уписа студената имале решење о испуњености услова за почетак рада и обављање делатности, а акредитацију добиле накнадно.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Вучевић положио венац код Споменика војводи Живојину Мишићу

Следећа вест

Потенцијална улагања Светске банке у науку и иновације у Србији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *