Апел ЕЕАС-а на „обе стране“ потпуно промашен

Нема коментара Дели:

Београд, 14. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковића реаговао је данас на саопштења Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС), у којем се изражава забринутост због „пораста запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине“.

Преносимо у целини саопштење Петковића:

„Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији политичким и мирољубивим средствима никада се није доводило у питање, и зато је данашње саопштење Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) потпуно промашено, као и низ претходних апела бриселске администрације на „обе стране“.

Чињеница да Аљбин Курти и његов екстремистички режим чине шта им је воља јесте између осталог и последица неделовања ЕУ у ситуацијама када су оштре реакције и мере против привремених институција самоуправе у Приштини биле неопходне.

ЕЕАС се, нажалост, радије опредељује за бесплодне апеле на „обе стране“, који су само доливање уља на ватру, охрабрење Куртију и подстицај његовим настојањима да дестабилизује прилике на Косову и Метохији и у читавом региону.

Као што „обе стране“ нису одговорне за то што први Бриселски споразум готово деценију није спроведен, иако је његов гарант била ЕУ, тако ни за серију провокација Приштине и Куртијеве претње силом не могу бити одговорни и Београд и Приштина.

Уместо што празном реториком дели одговорност између насилника и жртве, а Срби на Косову и Метохији су недвосмислено жртва агресивног и шовинистичког деловања Приштине, ЕЕАС би коначно морао да заузме одлучнији став и казненим мерама спречи Куртијев ратоборни поход, јер ће на крају, уколико се ситуација отргне контроли, одговорност делити не Београд, већ они који су могли да благовремено и превентивно делују, а нису.

Београд чврсто остаје на путу мирољубиве сарадње са свима у региону, па и са привременим институцијама самоуправе у Приштини, и одбија да прихвати било какву одговорност за ничим изазвана гажења елементарних људских права и нападе на безбедност српског народа у нашој јужној покрајини“, наводи се у Саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд не одустаје од проналажења компромисног решења у Бриселу

Следећа вест

Починиоци злочина у Гораждевцу морају пред лице правде

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *