Аранжман са ММФ-ом за додатни импулс реформама

Нема коментара Дели:

Београд, 26. септембар 2022.
Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да у Србију 20. октобра долази Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), са којом ће се разговарати о новом стендбај аранжману, који би требало да пружи додатни подстицај реформама и сигурности улагања у Србији.

Мали је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), рекао да је за Србију аранжман са ММФ-ом изузетно важан, и подсетио на то да је са том финансијском институцијом сарадња кренула 2015. године, као и да су нам помогли да кроз досадашњи реформски процес прођемо брзо и успешно.

Према његовим речима, сада бисмо могли да повучемо много повољнија новчана средства, него што би то био случај када бисмо се задуживали на финансијском тржишту капитала.

Он је навео да је у овом тренутку јавни дуг Србије 31,5 милијарди евра, односно приближно 53 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта, док смо у другом кварталу имали стопу привредног раста од 3,9 одсто.

Упркос свему ми смо стабилни и јаки. Имамо 2,5 милијарди евра на рачуну и потпуно смо ликвидни, што значи да смо спремни за предстојећу зиму, поручио је министар.

Мали је оценио да у будућем периоду неће бити лако, подсетивши на то да смо сваке године куповали струју, али је разлика у томе што је цена по мегават-сату била 70 или 90 евра, а сада је 400 или 500 евра, због чега је упутио апел грађанима да штеде енергију.

Министар је поновио да ће без обзира на отежавајуће околности наши најстарији суграђани моћи да очекују повећање пензија од 1. новембра од девет одсто, а од 1. јануара наредне године од 12 одсто.

Тако ће од 1. јануара пензионери имати преко 20 одсто већу пензију. Имајући у виду да је просек инфлације за ову годину око 11,5 одсто, а за следећу је пројекција 8,7 одсто, имаћемо повећање пензија у реалном износу, рекао је он.

Такође, како је додао, имамо и одлуку о повећању минималне зараде од 14,3 одсто и по први пут она иде преко 40.000 динара, а од 1. јануара идемо и са повећањем плата у јавном сектору од 12,5 одсто.

Држава наставља да спроводи економску политику која, с једне стране води рачуна о животном стандарду грађана, а с друге стране битно је да се наставе потрошња и економска активност, закључио је Мали.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Просечна јулска зарада без пореза и доприноса 73.114 динарa

Следећа вест

Наставак организованог притиска на Србе у јужној покрајини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *