Београд цени допринос САД процесу дијалога са Приштином

Нема коментара Дели:

Београд, 11. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић упознао је данас амбасадора САД у Србији Кристофера Хила са последњим једностраним и противправним акцијама Приштине и уједно изразио забринутост због све чешћих позива на рат и сукобе којима данима сведочимо из тог града.

Петковић је на састанку истакао да је Београд недвосмислено опредељен да сва отворена питања и проблеме на простору Косова и Метохије решава у оквиру дијалога у Бриселу, јер сматра да је то једини пут за проналажење трајног и прекопотребног мира.

С друге стране, како је нагласио, уместо преговора, Аљбин Курти жели да звецка оружјем и прети српском народу у покрајини.

Београд претње из Приштине схвата веома озбиљно и очекује од међународне заједнице да на њих адекватно реагује, јер нема нормализације односа под оружјем и оклопним возилима, упозорио је Петковић.

Управо најаве из Приштине да се у Бриселу неће разговарати о српским личним картама и регистарским ознакама, нити да је Курти спреман да формира ЗСО, већ да од 1. септембра најављује нове једностране мере, показује да Приштина не жели да гради трајни мир и стабилност на овим просторима, поновио је он.

Према његовим речима, свакодневно сведочимо покушајима Приштине да потпуно укине и обесмисли дијалог и сруши сваки могући мост сарадње и поверења који бисмо изградили, и упркос томе Београд остаје опредељен за дијалог.

Директор Канцеларије је свог саговорника упознао и са корацима које Београд предузима када је реч о спровођењу договорене Мапе пута у области енергетике.

У том контексту, Петковић је још једном подвукао да наша страна испуњава све преузете обавезе у договореним роковима, али да су, нажалост, последње акције Приштине остварени помак у дијалогу вратиле три корака уназад.

Он је указао и на пораст етнички мотивисаних инцидената према Србима, њиховој и имовини СПЦ, за које по правилу нико није санкционисан.

Упркос милитантним настојањима Приштине, како је поручио, Београд ће наставити да инсистира на дијалогу као једином механизму за решавање проблема и нормализацију односа, при чему цени допринос САД процесу дијалога.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Утврђене малопродајне цене деривата нафте до 19. августа

Следећа вест

Једностране одлуке о српским таблицама и документима апсолутно неприхватљиве

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *