Београд чини све да сачува мир у јужној покрајини

Нема коментара Дели:

Београд, 14. јул 2023.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић информисао је данас амбасадора Републике Мађарске у Србији Јожефа Золтана Мађара о тешкој политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, посебно на северу, која прети да угрози мир и стабилност у целом региону.

Петковић је изразио забринутост због неоснованих и противправних хапшења Срба, насиља и свакодневних притисака којима је изложен српски народ од стране приштинског режима, изневши податак да је од доласка Аљбина Куртија на власт забележено више од 350 напада на Србе, њихову имовину, цркве и гробља.

Чињеница да приштинске власти од 2016. године одбијају да спроведу у дело сопствене судске одлуке и манастиру Високи Дечани, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, врате 24 хектара земљишта јасно показује да је на Косову и Метохији на сцени правно безакоње и да се насиље по основу верске и етничке припадности спроводи на свим нивоима, упозорио је oн.

Директор Канцеларије је указао на то да је политика Аљбина Куртија, оличена у спровођењу константног институционалног, политичког и физичког насиља над Србима у покрајини, кулминирала постављањем нелегалних и нелегитимних градоначелника и припадника специјалне полиције у српским општинама на северу Косова и Метохије.

Иако је сада свима јасно да на кризи и сукобима инсистирају једино власти у Приштини, које на тај начин желе да избегну обавезу формирања Заједнице српских општина (ЗСО) и доведу у питање даљи ток дијалога, Београд ће, као одговорна страна, учинити све да сачува мир у покрајини, који је преко потребан Србима са обе стране Ибра, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Апел возачима да на пут крећу одморни

Следећа вест

Селаковић у дводневној посети Републици Италији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *