Београд инсистира на спровођењу договора о формирању ЗСО

Нема коментара Дели:

Београд, 20. октобар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са замеником помоћника секретара за европске и евроазијске послове и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

Петковић је истакао да је Београд спреман за наставак преговора, али и да инсистира на спровођењу постигнутих договора, пре свега оног о формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

На састанку је било речи о питањима регистарских таблица и енергетике, а том приликом је директор Канцеларије нагласио да је српска страна испунила све кораке из енергетске мапе пута, као и обавезе преузете из осталих споразума постигнутих у бриселском дијалогу.

Петковић је свом саговорнику скренуо посебну пажњу на јучерашњу пресуду коју је на поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића донео такозвани Основни суд у Приштини и којом је он осуђен на годину дана затвора.

Он је подсетио и на случај 20-годишњег Николе Недељковића, који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен је на осам месеци затвора.

Оваквим пресудама се Србима на Kосову и Метохији забрањује право на мишљење, слобода говора и изражавања и тиме им се укидају све грађанске и демократске слободе, рекао је директор Канцеларије.

Према његовим речима, Београд одлучно захтева пуно поштовање члана 10 Првог бриселског споразума, којим се предвиђа да Срби морају бити већина у већу Апелационог суда у процесима који долазе из српских средина на Kосову и Метохији, на шта су више пута указали и највиши представници међународне заједнице.

Петковић је Ескобару скренуо пажњу и на кршења споразума о званичним посетама којима му Приштина забрањује да буде са српским народом у покрајини.

Упркос свему, Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на Западном Балкану и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама, закључио је директор Канцеларије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Осуда постављања албанске заставе на Храм Христа Спаса у Приштини

Следећа вест

Срби на Космету без права на говор и мишљење

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *