Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума

Нема коментара Дели:

Београд, 11. фебруар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је данас да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, док Приштина, осим Заједнице српских општина, одбија да спроведе и споразуме из домена енергетике, као и сарадњу по питању решавања судбине несталих.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву за јавност директора Канцеларије за Косово и Метохију:

„У мору апсурдних изјава приштинских политичара, прво место заузима порука Вјосе Османи да је такозвано Kосово испунило све своје обавезе и споразуме из дијалога, а потом изјава да никада неће формирати Заједницу српских општина, онако како је договорено у Бриселу.

Та изјава, поред тога што је потпуно бесмислена, показује право лице политичара у Приштини, који мисле да је Бриселски споразум шведски сто са кога могу да узму оно што им одговара и чије одредбе могу у ходу мењати и произвољно тумачити.

Управо је Београд тај који је испунио све своје обавезе и кредибилан је и стрпљив партнер у процесу дијалога, док Приштина, осим ЗСО, одбија да спроведе и споразуме из домена енергетике, као и сарадњу по питању решавања судбине несталих и изнова поставља нове услове како би потпуно обесмислила дијалог као процес за решавање свих отворених питања и пут ка нормализацији односа.

Ипак, важно је да је Вјоса Османи коначно признала да је Заједница српских општина у Бриселу договорена са свим извршним овлашћењима и јасном структуром и да управо у томе лежи разлог због којег Приштина одбија њено формирање скоро девет година.

Надам се да је Османијева чула током претходних дана и посете високих званичника ЕУ, САД и Велике Британије региону да договори морају да се поштују и да ће јој, када процесуира те информације, бити јасно да не може вечно бежати од испуњавања својих обавеза“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Неопходна заштита српске културне баштине на Космету

Следећа вест

Сарадња УК и ЕУ на подршци дијалогу Београда и Приштине

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *