Београд/Љубљана, 28. јул 2023.

Нема коментара Дели:

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике СрбијеМинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Љубљану, где је са министром задуженим за развој и европску кохезиону политику Александером Јевшеком разговарао о могућностима конкретне институционалне сарадње кроз заједничке пројекте и повезивање регионалних развојних агенција двеју земаља.

Ђерлек је оценио да су искуства земаља попут Словеније, која има добро развијену и разгранату мрежу регионалних развојних агенција и ефикасно управљање кохезионом политиком, изузетно значајна за Србију, којој предстоји изазован задатак успостављања стратешко-институционалног оквира и обезбеђивање континуитета регионалне политике која ће давати резултате у годинама пред нама.

Словенија је нама пријатељска земља и уједно један од највећих инвеститора, чије компаније запошљавају више од 25.000 радника у Србији, рекао је он, изразивши уверење да ће се број словеначких компанија у нашој земљи у будућности повећавати.

Према његовим речима, ово је веома добар пример сарадње, који може да послужи и као пример добре праксе и у оквиру питања регионалног развоја, пре свега, кроз конкретну техничку подршку Словеније, сарадњу на нивоу регионалних агенција, али и Јадранско-јонску иницијативу.

Ђерлек је позвао експерте из Словеније да посете Србију како би нам пренели богата искуства и механизме које та земља већ увелико користи у области развоја својих региона.

Јевшек је, наводећи да су две земље, осим добре политичке сарадње, важни привредни савезници, нагласио да имамо сличне демографске изазове, балансирање развојних диспаритета, неједнакости и стварање једнаких могућности за већи квалитет живота наших грађана.

Руковођење кохезионом политиком, како је истакао, није само прилика за Србију за добијање европских фондова, већ и могућност да се изједначе развојне могућности региона, општина и градова унутар земље.

Састанку је присуствовала и министарка за јавну управу Владе Републике Словеније Сања Ајанович Ховни, која је оценила да би од изузетне важности било успостављање чвршће сарадње министарстава која се баве областима локалне самоуправе и регионалног развоја.

Претходна вест

Србија земља са стабилном и одговорном економском политиком

Следећа вест

Никола Тесла и Михајло Пупин симболи партнерства Србије и САД

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *