Београд не одустаје од проналажења компромисног решења у Бриселу

Нема коментара Дели:

Београд, 16. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да је јучерашњи састанак амбасадора земаља Квинте са представницима Срба са Космета показао под каквим је притиском делегација Србије пред преговоре у Бриселу 18. августа.

Председник Српске листе Горан Ракић и четири градоначелника са севера Космета су, на заједничкој конференцији за новинаре са Петковићем, претходно пренели да је јуче на састанку са амбасадорима Квинте од њих тражено да се повинују одлукама Приштине о пререгистрацији на косовске таблице на северу покрајине, као и увођењу улазно-излазног документа који би се издавао Србима на административним прелазима.

Он је додао и да су амбасадори Квинте навели да њихове земље подржавају косовску независност, и тражили су од Срба да прихвате „реалност на терену“, а то је, према њиховим речима, независно „Косово“.

Петковић је истакао да то показује начин на који су са градоначелницима разговарали представници Квинте, при чему је поручио да наша земља неће одустати од проналаска компромисног решења.

Желимо да се ситуација реши мирно, да се нађе компромис, јер је оно што се дешава на Космету уземиравајуће. Све указује на то да Аљбин Курти не жели да буде миран, а да се порукама Квинте уноси велика узнемиреност међу наше становништво, рекао је он.

Директор Канцеларије је поручио да ће питање Заједнице српских општина (ЗСО) бити на дневном реду преговора и да ће то бити прва ствар на којој ће председник Србије Александар Вучић инсистирати, а коју Приштина одбија да спроводи 10 година.

Свега овога не би било да постоји ЗСО, јер би имали колективну безбедност. И то би значило спровођење свих споразума из 2013. и 2015. године, истакао је Петковић, при чему је упутио молбу представницима Квинте да уложе напор да се изврши притисак да се формира ЗСО.

Ракић је поручио да ниједан Србин са Космета, поготово не они са севера покрајине, неће прихватити ово што заговарају представници Квинте.

Једина инстанца су преговори у Бриселу и ми очекујемо да ће се пронаћи компромисно решење. Све очи су упрте у Београд и председника Вучића да ће у Бриселу пронаћи компромисно решење, рекао је он.

Градоначелници Северне Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока су истакли да се Срби на северу Космета суочавају са најтежом ситуацијом у последњих 20 година, и да доживљавају стална малтретирања Приштине, чије специјалне јединице упадају и патролирају севером, прате и претресају људе.

АУДИО: Конференција за новинаре директора Канцеларије за Косово и Метохију

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Делегација Београда посвећено трагала за решењима у Бриселу

Следећа вест

Апел ЕЕАС-а на „обе стране“ потпуно промашен

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *