Београд неће дозволити да се понови протеривање српског народа са Космета

Нема коментара Дели:

Београд, 9. децембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти синоћ, упадом косовске полиције на север Космета, наставио са противправним и насилним акцијама које имају за циљ окупацију севера наше покрајине.

Петковић је синоћ, на ванредној конференцији за новинаре, пренео да је према сазнањима Београда између 300 и 350 полицајаца, око 20.30 часова, упало на север Косовске Митровице, и то из правца Јужне Митровице ка Бошњачкој махали.

Према његовим речима, полицајци, међу којима је било и патролних са панцирима, али и припадника РОСУ са дугим цевима и под пуном ратном опремом, распоредили су се и блокирали цео град, да би се затим стационирали у Суви дол, Бошњачку махалу, Брђане, Митронасеље и Три солитера.

Он је подсетио све на Космету, као и оне са Запада, на то да по Бриселском споразуму косовска полиција нема право да буде присутна на северу Косова и Метохије, већ то само може полиција Директората Север, нагласивши да то сви врло добро знају и очигледно допуштају Куртију да иде у опасне акције које имају за циљ да погазе Бриселски споразум.

Директор Канцеларије је објаснио да је разлог за упад полиције на север Косовске Митровице наводно то што су Албанци који живе у мешовитим срединама уплашени због онога што се дешава на северу Космета.

Петковић је подсетио на то да је и пре два дана Курти спроводио насиље, наводећи да је то његов начин да се обрачуна са Србима и да се изазову инциденти како би се насилно наметнуло одржавање противправних избора које Курти жели да спроведе на северу Косова и Метохије у четири општине.

АУДИО: Ванредна конференција за новинаре директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића

Након овог насилног и противправног акта уследиће значајне промене када је реч о процесу нормализације и дијалогу, предочио је он и најавио да ће председник Србије Александар Вучић тим поводом у наредна два дана имати важне састанке, о којима ће обавестити јавност.

Директор Канцеларије је поручио да ће Београд размотрити, у оквиру онога што предвиђа Резолуција 1244 СБ УН, посебно члан четири и члан шест Анекса два, повратак до 1.000 припадника наших безбедносних снага на простор Косова и Метохије.

Он је поновио да премијер привремених приштинских институција жели да протера српски народ са Космета, као и да све оно што раде Срби у јужној покрајини мора да буде нападнуто и кажњено.

Београд неће дозволити да се понови протеривање и страдање српског народа са Космета. Надам се да након овога што се вечерас догодило, они који треба да уразуме Куртија схватају шта значи та важна порука јер ми желимо да сачувамо наш народ и нећемо дозволити да га неко прогони, убија и малтретира, закључио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Неопходно јаче ангажовање ОЕБС-а на заштити права Срба на Космету

Следећа вест

Насилан упад КПС у просторије Општине Зубин Поток

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *