Београд опредељен за дијалог као начин решавања проблема на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 5. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са замеником начелника Одсека за Западни Балкан у Министарству иностраних послова СР Немачке Јергенсом Фредериком о дијалогу Београда и Приштине, с посебним освртом на последња дешавања у покрајини.

Петковић је свог саговорника информисао о једностраним и противправним акцијама Приштине која је насилно и кршећи све постигнуте споразуме, желела да Србима на Косову и Метохији укида личне карте и регистарске таблице.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је посебно истакао да су такви потези Аљбина Куртија директно кршење постојећих споразума и важећих договора и припрема терена од стране Приштине за изазивање кризе и тензија на терену.

Петковић је истакао да је недвосмислено да власти привремених инситутиција у Приштини не желе дијалог, веће сукобе.

Он је нагласио да је Београд од почетка процеса нормализације односа опредељен за дијалог као једино средство за мирно решавање свих отворених питања, међутим Приштина упорно настоји да запали буре барута на простору Косова и Метохије и изазове кризу и сукобе због чега и повлачи потезе за које унапред зна да могу имати катастрофалне последице по мир и стабилност у читавом региону.

Због тога се надам да ће наредни дијалог Приштина схватити веома озбиљно као простор за дипломатско решавање проблема на терену, а не полигон за уцене и звецкање оружјем, поручио је он.

Петковић је указао на то да смо, паралелно са унапред припреманим насилним акцијама Приштине, које су пре свега усмерене на север Косова и Метохије, свакога дана сведоци серије дезинформација Приштине и етнички мотивисаних инцидената на терену усмерених према Србима, посебно јужно од Ибра и храмовима Српске православне цркве.

Од доласка Аљбина Куртија на власт имамо 212 таквих забележених случајева, чак 50 одсто више него у периоду пре њега, навео је Петковић.

Он је информисао свог саговорника и о недавно постигнутом договору у области енергетике кроз усаглашену Мапу пута истакавши да је овај договор улио наду да односи Београда и Приштине иду у правцу нормализације односа и решавања свакодневних проблема грађана, али да су последње акције Приштине нажалост дијалог вратиле три корака уназад.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео и да питање о несталима Приштина користи за политизацију и уцене иако је реч о теми која је дубоко хуманитарна.

Београд је поступио по свим захтевима Приштине за претрагу локација за које постоје сумње да скривају тела несталих, док са друге стране постоји потпуно одсуство воље да се претраже свих 9 локација на Косову и Метохији, додао је Петковић.

Он је рекао да је захтев и потреба Срба са Косова и Метохије да се што пре формира Заједница српских општина (ЗСО) јер је то једини оквир који би Србима гарантовао колективна права и осигурао мир и стабилност на простору Косова и Метохије.

Чињеница да Приштина одбија да формира ЗСО показује да их не занимају безбедност ни права Срба, већ сукоби и кризе. Због тога Београд остаје чврсто опредељен за дијалог као једини оквир за решавање криза и проблема на терену и наредних месец дана нас очекује значајна дипломатска борба да сачувамо мир и и стабилност, закључио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Утврђене малопродајне цене деривата нафте до 13. августа

Следећа вест

Обезбеђене инвестиције у вредности од 320 милиона евра

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *