Београд опредељен за решавање свих несугласица са Приштином

Нема коментара Дели:

Београд, 11. мај 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром, којег је том приликом упознао са током дијалога Београда и Приштине.

Петковић је нагласио да за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина није спровела своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којом се касни пуних девет година.

Поред тога, како је нагласио, постоји кршење договора у областима енергетике, споразума о регистарским таблицама и континуирана несарадња по питању несталих лица.

Он је истакао и да је решавање питања несталих покренуто на инсистирање Београда и да при томе Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосову и Метохији, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине.

Тако је јуче отпочео процес претраге терена на локалитету рудника Штаваљ, на територији општине Сјеница, a на основу информација о потенцијалном месту масовне гробнице које је доставила Приштина, навео је Петковић.

Према његовим речима, политика коју у дијалогу заступа Београд ствара предуслове за договор и дугорочну стабилност у региону, али политичка зрелост и воља за постизање договора друге стране, не постоји.

Директор Канцеларије је поручио да је Београд, и поред свега, опредељен за очување регионалне стабилности и решавање свих несугласица на релацији Београд–Приштина дијалогом и политичким средствима.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нови инциденти према Србима у селу Прековац

Следећа вест

Каменован хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *