Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином

Нема коментара Дели:

Београд, 20. децембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Словачке у Србији Федором Росохом о политичко-безбедносној ситуацији у покрајини и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

Петковић је том приликом изразио захвалност амбасадору на доследној и принципијелној позицији Словачке по питању Kосова и Метохије, и истакао да Београд интензивно подржава рад специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и његове напоре да се кроз разговоре дође до компромисних решења, што и јесте циљ дијалога.

Директор Канцеларије је, говорећи о дијалогу, објаснио да Приштина стално генерише атмосферу неповерења, при чему је и током последње рунде разговора у Бриселу наставила да опструира дијалог, као и упорним одбијањем да разговара о отпочињању процеса формирања Заједнице српских општина.

Последња изјава Аљбина Куртија, којом је још једном јавно одбио да прихвати обавезу Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина, како је истакао, нови је ударац нормализацији односа Београда и Приштине и јасна потврда дестабилизације региона.

Петковић је нагласио да су кризне ситуације на северу покрајине, повећан број инцидената, одбијање Приштине да имплементира договоре постигнуте у Бриселу, који се, поред оних који се тичу формирања ЗСО, односе и на правосуђе, енергетику и слободу кретања, стални извор тензија и изазивају велику забринутост за безбедност српског народа на Космету.

У том контексту, он је подсетио на то да су му, пре само пет дана, власти привремених институција самоуправе у Приштини, шести пут од почетка године, забраниле да посети Kосово и Метохију.

Београд ће, упркос свему, остати опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа, иако свакодневни потези Приштине прете да непоправљиво угрозе даље напоре у нормализацији односа у покрајини, нагласио је директор Канцеларије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Још један бруталан покушај застрашивања српског народа на Космету

Следећа вест

Курти одбија обавезу Приштине да омогући формирање ЗСО

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *