Београд остаје посвећен дијалогу и нормализацији стања на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 15. јул 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са новоименованим амбасадором Републике Италије у Србији Луком Горијем, којег је том приликом информисао о току дијалога Београда и Приштине.

Петковић је подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из бриселског дијалога, што се не може рећи и за Приштину, која више од девет година одбија да формира Заједницу српских општина, што је за српску страну кључно питање.

Саговорници су разговарали и о проблемима у решавању питања несталих, примени споразума о енергетици и другим питањима важним за успостављање трајног мира, међусобног поверења и грађење суживота у покрајини.

Директор Kанцеларије је указао на неспровођење споразума о поштовању слободе кретања и посете званичника покрајини, што се манифестовало и 12. и 13. јула када су му власти привремених институција самоуправе у Приштини поново забраниле да посети Kосово и Метохију.

Према његовим речима, на тај начин Приштина је показала јасну намеру да настави да крши постигнуте договоре, што води континуираном удаљавању од дијалога и процеса нормализације односа на терену.

Иако Приштина стално и отворено показује да није заинтересована за трајну, безбедносну стабилизацију прилика у региону, Београд ће остати посвећен дијалогу и нормализацији стања у покрајини, закључио је Петковић.

На крају састанка, он је истакао да се Београд нада наставку успешне сарадње са италијанским партнерима у тражењу компромисних решења за постојеће проблеме у региону, наводи се у саопштењу Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Приштина нема право да оптужује Београд за блокаду дијалога

Следећа вест

Представљена песма и видео-спот „Полетео соко сиви“

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *