Београд остаје посвећен нормализацији прилика на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 1. фебруар 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Италије у Србији Карлом Ло Кашом.

Петковић је саговорника упознао са последњим догађајима у нашој јужној покрајини, посебнo указавши на недавну ситуацију када је Србима на Космету било онемогућено да гласају на референдуму о промени Устава Републике Србије, што је, како је рекао, најфлагрантније кршење људских и грађанских права српског народа.

Директор Kанцеларије је изразио јасна очекивања да ће међународна заједница утицати на Приштину како би се, уз подршку ОЕБС-а, као и до сада одржали српски избори, који ће омогућити Србима да гласају на простору Косова и Метохије 3. априла и на тај начин искористе своја грађанска и демократска права.

Петковић се осврнуо и на јучерашње неосноване оптужбе политичких лидера из Приштине да званични Београд „блокира дијалог“ и да је „дугачка листа“ споразума које Београд наводно није испунио.

У том контексту, Петковић је подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обвавезе из бриселског дијалога, док, са друге стране, Приштина скоро девет година одбија да формира Заједницу српских општина, као што одбија да спроведе договоре из области енергетике и да дозволи претрагу девет локација на Kосмету, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остаци Срба несталих у рату.

Он је истакао да је Приштина додатно закомпликовала решавање питање несталих тако што је председнику Комисије за нестала лица Владе Републике Србије забранила улазак на територију Косова и Метохије.

Петковић је поручио да су на тај начин, по ко зна који пут, прекршени сви споразуми о слободи кретања, што је само наставак удаљавања од дијалога и процеса нормализације односа.

И поред бројних неиспуњених и прекршених договора од стране Приштине, Београд ће остати посвећен дијалогу и нормализацији прилика у покрајини, иако се сваким даном потврђује да на страни владајуће већине у Приштини та воља и спремност не постоји, закључио је директор Kанцеларије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нова потврда угрожености православних светиња на Kосмету

Следећа вест

Заштитити грађанска и демократска права Срба на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *