Београд остаје привржен миру и нормализацији односа на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 4. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Мађарске у Србији Атилу Пинтера, исказавши му захвалност на подршци и разумевању за позицију српског народа, посебно на простору Косова и Метохије.

Петковић се посебно осврнуо на последњу кризу на простору покрајине коју је изазвао Аљбин Курти својим противправним и једностраним акцијама којима је желео да Србима укине српске регистарске ознаке и лична документа.

У светлу тих догађаја и неодговорних потеза Приштине који су претили да неповратно запале буре барута на Косову и Метохији, Петковић је навео да је од непроцењивог значаја било ангажовање команданта КФОР-а Ференца Кајарија.

Велику захвалност дугујемо господину Кајарију који је у овим тешким данима показао велику подршку и разумевање за очување мира и стабилности на простору западног Балкана и лично се ангажовао на смиривању тензија, истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохије упозорио је и на то да је опасност по Србе на простору Космета и даље присутна јер председник владе привремених институција самоуправе у Приштини готово свакодневно спроводи насилне и провокативне акције којима су мете Срби, а број етнички мотивисаних инцидената се забрињавајуће повећава.

Уместо да ради на смиривању тензија и провокација, Приштина наставља да изазива кризу и подстиже тензије, у шта смо имали прилике да се уверимо и киднаповањем возача српског санитета Дејана Спахића из Звечана, који је пуштен на слободу тек након снажне дипломатске офанзиве, указао је Петковић.

Он је навео да упркос сталним опструкцијама од стране Приштине која не жели дијалог и договор и одбија да спроведе своје обавезе преузете у Бриселу, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), Београд остаје привржен миру и нормализацији односа које је могуће постићи једино за преговарачким столом.

Петковић је истакао да данас сведочимо изванредним односима Србије и Мађарске којима су пут трасирали председник Александар Вучић и премијер Виктор Орбан, при чему је амбасадор Пинтер дао немерљив допринос својим ангажовањем у Београду.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Јавни дуг државе на крају јуна износио 53,2 одсто БДП-а

Следећа вест

Завршена конститутивна седница Скупштине Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *