Београд постао чвориште GEANT-а за Југоисточну Европу

Нема коментара Дели:

Београд постао чвориште GEANT-а за Југоисточну Европу
Београд, 14. март 2023.
Министарство информисања и телекомуникација Владе Републике Србије саопштило је данас да је Академска мрежа Републике Србије (АМРЕС), у сарадњи са Европском академском мрежом (GEANT), пустила у рад нови линк и повећала капацитет преноса података са досадашњих 30Gbps на 100Gbps.

У саопштењу се наводи да је пуштање у рад новог линка резултат реализације GN4-3N пројекта Европске академске мреже, који је финансиран од стране Европске комисије.

Као резултат пројекта формирано је и по први пут чвориште GEANT мреже у Београду, те је Србија на овај начин постала једина земља Југоисточне Европе која није чланица Европске уније, а у којој постоји чвориште Европске академске мреже.

Значајно повећање капацитета преноса података АМРЕС мрежне инфраструктуре омогућава бољу глобалну повезаност научноистраживачке, академске и образовне заједнице Србије са Европом и светом.

Такође, то доприноси повећању доступности и стабилности функционисања ИКТ услуга за све АМРЕС кориснике, али и омогућава неопходан капацитет преноса података за учествовање истраживача и научника из Србије на најзначајнијим и најзахтевнијим интернационалним пројектима у којима се користе најсавременији, глобално распрострањени суперрачунари.

Уједно, Академска мрежа Републике Србије унапредила је капацитет преноса података АМРЕС линкова на релацијама Инђија–Рума, Рума – Сремска Митровица, Сремска Митровица – Шабац, са досадашњих 1Gbps на 10Gbps.

Ово унапређење ће допринети повећању доступности и квалитета рада ИKТ инфраструктуре и сервиса за АМРЕС кориснике повезане на приступне тачке у Руми, Сремској Митровици, Шиду, Шапцу и Лозници, као и за све кориснике Академске и истраживачке мреже Републике Српске (САРНЕТ).

Јавну информационо-комуникациону установу АМРЕС основала је Влада Србије ради изградње, развоја и управљања образовном и научноистраживачком рачунарском мрежом Србије.

Ова мрежа образовним и научноистраживачким организацијама и другим корисницима обезбеђује приступ и коришћење интернета и информатичких сервиса у земљи, као и везе са националним и интернационалним мрежама.

АМРЕС представља један од најзначајнијих ресурса научноистраживачког и образовног рада и носилац је развоја информатичког друштва, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Бољe услуге за грађане Србије и РС у области социјалне заштите

Следећа вест

Заједнички рад Србије и Италије на укидању транзитних дозвола

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *