Београд спреман да буде домаћин изложбе ЕXPО 2027

Нема коментара Дели:

Београд, 15. септембар 2022.
Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је делегација Међународног бироа за изложбе, чији је задатак да процени могућности Србије за одржавање специјализоване изложбе ЕXPО 2027, за коју је наша земља поднела кандидатуру, данас завршила посету Београду.

Предлог Србије јесте да се специјализована изложба „БЕОГРАД ЕКСПО 2027/EXPO BELGRADE 2027“ са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“/“Play for Humanity – Sport and Music for All” одржи у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Министар финансија Синиша Мали је, учествујући на конференцији за новинаре након сусрета са делегацијом Међународног бироа за изложбе, изразио наду да ће наша престоница бити изабрана за домаћина ове престижне манифестације.

Налазимо се у конкуренцији пет градова у свету за добијање организације овог догађаја. Протеклих дана смо делегацији из Париза показали све наше могућности због којих мислимо да треба да будемо домаћини овакве престижне манифестације, рекао је Мали.

Министар је истакао да би то био врхунац свих реформи и свих напора да Србија има модерну и снажну економију, и подсетио на то да је у последње две године српска економија најбрже растућа у Европи.

Успели смо да, упркос коронавирусу, енергетској кризи, прекиду ланаца снабдевања у свету и конфликту у Украјини, помогнемо нашу привреду са 8,8 милијарди евра, да одржимо постојећи ниво запослености, а у другом кварталу ове године имали смо стопу незапослености од само 8,9 одсто, навео је он.

Србија је сачувала стабилност, задржала раст економије и зато жели да се представи у једном другачијем светлу, због чега сматрамо да је ЕXPО 2027 сјајна прилика да покажемо свој досадашњи успех, али то је и додатни подстрек да будемо још бољи у будућности, нагласио је министар.

Мали је напоменуо да је последња изложба овог типа у Југоисточној Европи одржана 1991. године у Пловдиву, тако да Београд има прилику да је, након више од три деценије, доведе у тај регион, што би уједно била и прва организација такве манифестације на територији Западног Балкана, што читав овај простор ставља у фокус светске јавности.

Уз иницијативу „Отворени Балкан“, у коју су укључени Србија, Северна Македонија и Албанија, али желимо да нам се придруже и друге земље, ЕXPО је огромна шанса за Србију, да покажемо да смо центар региона и када су политика и култура и спорт и економија у питању и да цео регион може да расте заједно и буде много јачи, истакао је он.

Уколико би Београд био домаћин ЕXPО 2027, како је указао, очекује се да наш град посети приближно 2,6 милиона људи, са четири милиона посета, а укупан процењени економски ефекат износи 1,1 милијарду евра – 600 милиона евра директних и 500 милиона евра индиректних ефеката, у смислу утицаја на туризам и друге индустријске гране.

Очекујемо учешће више од 100 земаља, рекао је Мали, уз подсећање на то да је Београд био организатор Фајнал фора, Европског првенства у ватерполу, Светског првенства у боксу, домаћин Самита несврстаних, а у току је и Светско првенство у рвању.

Уколико добијемо организацију, свакако ће нам бити важно искуство које је наша земља стекла као учесник на изложбама овог типа у прошлости, а посебно на Светској изложби Дубаи ЕКСПО, на којој је Србија била веома запажена, истакао је министар, уз напомену дасмо и финансијски потпуно спремни да будемо домаћин.

Према његовим речима, одлука о земљи домаћину Специјалне изложбе ЕXPО 2027. биће донета на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у Паризу у јуну 2023. године.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је да верује да је Београд фаворит за одржавање изложбе ЕXPО 2027.

Када говоримо о сектору туризма, Београд и Србија су, упркос кризи, остварили рекордне резултате. За првих седам месеци ове године бележимо девизни прилив од 969 милиона евра и у овом тренутку преко 2,6 милиона посетилаца са више од 8.600.000 ноћења у Србији, што је сјајан резултат, навела је Матић.

Председник Извршног комитета Међународног бироа за изложбе Алан Берже истакао је да је у Београду имао одличне и конструктивне састанке, додавши да има пет градова кандидата који су поднели пријаве.

Имамо методологију за проверу кандидата и зато смо ове недеље у Београду. На основу тога правимо извештај, који није оцена о кандидатури, али ту се види да ли су испуњени сви неопходни услови да одређени град постане домаћин изложбе. На основу тога 170 чланова гласа на Генералној скупштини, навео је Берже.

Генерални секретар Међународног бироа за изложбе Димитри Керкенцес истакао је да је EXPO 2027 изузетно важан за цео Балкан.

Први пут би специјализована изложба била у Београду, када је реч о овом региону. Открили смо да овај пројекат даље подстиче развој Београда и савршено би се уклопио у оно што град и држава желе да подстигну у наредним деценијама, навeo je Керкенцес.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Скупштина усвојила извештај о преговарачком процесу са Приштином

Следећа вест

Повећање минималне зараде за бољи животни стандард грађана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *