Београд за очување мира на Космету и регионалну стабилност

Нема коментара Дели:

Београд, 30. септембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разменио је мишљења са амбасадором Републике Турске у Србији Хамијем Аксојем о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, са циљем стварања услова за друштвени и економски развој на Косову и Метохији и трајну стабилизацију прилика у региону.

Петковић је оценио да је ово један од најтежих периода по питању безбедности Срба на Косову и Метохији, али и уопште, када се сагледа безбедносна и политичка ситуација у свету.

Он је додао да су недавни једнострани и противправни потези Приштине и Куртијево даље инсистирање на 31. октобру, као крајњем року за пререгистрацију возила са таблицама које издаје Србија на регистарске таблице „Косовa“, директна претња миру и нови извор дестабилизације прилика на терену.

Такође, изградњoм нелегалних база РОСУ на северу Косова и Метохије приштинска страна поништава све што је до сада договорено у Бриселу и потпуно незаконито преузима надлежност KФОР-а, који једини има право да буде присутан у зеленој зони, што јасно показује да Приштина заправо не жели договоре, већ сукобе и тензије, упозорио је он.

Према његовим речима, непримерено је и недопустиво да се релативизују обавезе које је Приштина на себе преузела у досадашњем току бриселског дијалога, посебно обавезе које се односе на успостављање Заједнице српских општина, са којом се касни готово десет година, али и неспровођење недавно постигнутог споразума о енергетици и несарадња по питању несталих лица.

Упркос свему наведеном, Београд ће се и даље борити за очување мира на Косову и Метохији и регионалне стабилности и увек ће иступати са иницијативама које воде повезивању и економском напретку, надајући се да ће у неком тренутку и друга страна схватити да је то једини концепт који обезбеђује мир и стабилност, закључио је он.

На крају разговора, Петковић је саговорнику исказао захвалност на сарадњи, заснованој на поверењу и подршци напорима које Србије улаже да се обезбеди трајан и одржив мир у региону, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Неопходна адекватна реакција надлежних у случају напада на Србина у Лапљем Селу

Следећа вест

Попис становништва по највишим међународним стандардима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *