Беседа новог патријарха српског Порфирија: Косово није само мит, већ пупчана врпца и суштина идентитета

Нема коментара Дели:

Нови поглавар СПЦ Порфирије поручио је данас, након устоличења у Саборној цркви, да првенствено жели да наша света СПЦ свуда где је живи „пуним плућима”.

„Молим се Богу да ме молитвено и делатно подржите и да велики и одговорни задатак који је овим чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно у послушању Светог Сабора, да као 46. патријарх, а 57 поглавар СПЦ, будем макар у најмањој мери скромни наследник мојих великих и светих претходника”, нагласио је патријарх, пренео је Танјуг.

„Првенствено желим да наша света СПЦ, свугде где јесте, живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слободу у Исусу Христу и да јеванђељске вредности буду свакодневица свих људи који су православни, јер је то једини могући начин сведочења истине која треба да буде мост према свима, онима који чежњиво било да су тога свени или не трагају за њом”, рекао је патријарх Порфирије у беседи.

Нови поглавар СПЦ поручио је да Косово и Метохија за Србе није само мит већ пупчана врпца, колевка и суштина нашег идентитета.

„Највећа брига моја, али и наше цркве и даље је наше многострадално Косово и Метохија, наш духовни Јерусалим, како је говорио патријарх Иринеј. КиМ за Србе није напросто само мит, јер мит припада свету имагинације и ту можемо губити и побеђивати. Косов је за нас завет, а тај косовски завет је везан за Нови завет у чијем темељу је светост”, нагласио је Порфирије у беседи.

Отуда је, истиче, Косово за нас нит и пупчана врпца која нас везује са нашом духовном и историјском колевком, са суштином нашег идентитета.

„Ми смо у Косову и Косово је у нама, у нашим светињама, у ћирилици и Косовском завету. Косово је срце Србије, пева наше данашње младо поколење”, истакао је поглавар СПЦ.

Додаје да је срце орган живота и љубави, па да тако и на нашем Косову има места за све.

„У срце може и треба да стане свако”, поручио је патријарх додајући да има места за све људе које ће обожити лепота Дечана, где је и он сам положио своје прве монашке завете, затим лепота Грачанице, Девича, Пећке патријаршије и друге светиње.

Извор: http://srbi.org.mk/beseda-novog-patrijarha-srpskog-porfirija-kosovo-nije-samo-mit-vec-pupcana-vrpca-i-sustina-identiteta/

Претходна вест

Добра привредна и трговинска сарадња Србије са Северном Македонијом

Следећа вест

Петковић: Забрана уласка РТС-у на територију КиМ самовоља и кршење договора у Бриселу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *