Бољe услуге за грађане Србије и РС у области социјалне заштите

Нема коментара Дели:

Бољe услуге за грађане Србије и РС у области социјалне заштите
Београд/Бањалука, 10. март 2023.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Бањалуци да Србија и Република Српска не деле само заједничку прошлост и данашњицу, већ и будућност, јер желимо да нашим грађанима олакшамо и омогућимо бољи животни стандард.

Селаковић је, након састанка са министром за здравље и социјалну заштиту у Влади Републике Српске Аленом Шеранићем, истакао да је заједнички циљ да се у оквиру система двају министарстава размене искуства и спајају стручни људи из области социјалне заштите.

Према његовим речима, без обзира на то да ли су то установе за смештај корисника из области социјалне заштите, центри за социјални рад или различита струковна удружења, важно је да једни са другима сарађују и међусобно се помажу где год је то могуће и потребно.

Министар је подсетио на то да Србија и Република Српска, у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа, имају могућност да продубљују сарадњу и у области социјалне заштите.

Он је додао да је договорено да се у најскоријем року дефинише текст споразума између два министарства у области социјалног старања, који би се нашао на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске.

Селаковић је свом саговорнику предочио различите врсте искустава у досадашњем раду ресорног министарства, а пре свега у вези са дигитализацијом система социјалне заштите.

Србија је, како је напоменуо, донела законе којим је успоставила са једне стране регистар Социјалнa карта, а са друге Информациони систем социјалне заштите СОЗИС.

Њихова примена доприноси много бољој и праведнијој расподели средстава које држава даје кроз социјалну заштиту, али и олакшава и унапређује рад запослених кроз дигитализацију процеса, објаснио је министар.

Он је, истичући да се СОЗИС од овог месеца активније примењује, рекао да је тај систем омогућио дигитализацију 511 различитих врста поступака које грађани остварују у оквиру центара за социјални рад.

Шеранић је пренео да је на састанку договорено на који начин два министарства могу да унапреде сарадњу, али и центри са социјалну заштиту, односно републичке установе социјалне заштите у РС и Србији.

Он је исказао захвалност Селаковићу на подршци Србије у успостављању система Социјалне карте у оквиру система социјалне заштите Републике Српске.

Бољe услуге за грађане Србије и РС у области социјалне заштите

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Брзо и квалитетно реализовани пројекти кључ за додатна средства ЕУ

Следећа вест

Београд постао чвориште GEANT-а за Југоисточну Европу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *