Брнабић учествовала на неформалном састанку лидера ЗБ у Тирани

Нема коментара Дели:

Београд/Тирана, 17. јул 2023.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Тирани, након неформалног састанка лидера Западног Балкана, да је на том скупу било речи о развојном плану за Западни Балкан који је најавлила председница ЕК Урсула фон дер Лајен на Глобсек самиту у мају ове године, као и о првим нацртима и пројектима које и Србија као земља треба да припреми.

Брнабић, која је присуствовала поменутом скупу на позив премијера Албаније Едија Раме, пренела је да је разговарано и о иницијативама које постоје у оквиру Отвореног Балкана, као и о самиту у оквиру Берлинског процеса, чији ће домаћин ове године бити Албанија.

У овом тренутку Албанија је потпуно фокусирана на тај самит и на то шта додатно можемо да урадимо након последњег самита који је био у Берлину. Такође смо разговарали о иницијативама које имамо у оквиру ОБ које су прилично комплементарне са самитом Берлинског процеса, рекла је премијерка.

Она је нагласила да Отворени Балкан наставља да постоји, да наставља са заједничким иницијативама, подсетивши на то да је пре само три дана отворена заједничка изложба ОБ у Српском културном центру у Паризу.

Радном ручку у Тирани присуствовали су и премијери Црне Горе и Северне Македоније Дритан Абазовић и Димитар Ковачевски, као и европски комесар Оливер Вархељи.

Брнабић је изразила наду да ће развојни план за Западни Балкан заживети до краја ове године, како би већ од следеће, 2024. године, покушали да од стране партнера из ЕУ привучемо нешто више средстава за економски раст и развој Србије, а уједно да то буде нови покретачки механизам за евроинтеграције и приближавање Западног Балкана ЕУ.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Даље инфраструктурно опремање Слободне зоне Врање

Следећа вест

Санирање последица поплава у околини Врања

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *