Брзо и квалитетно реализовани пројекти кључ за додатна средства ЕУ

Нема коментара Дели:

Брзо и квалитетно реализовани пројекти кључ за додатна средства ЕУ
Београд, 10. март 2023.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић поручио је данас да је важно да се сви пројекти у области инфраструктуре, који се реализују уз финансијску подршку Европске уније, одвијају у складу са планираним роковима како би Србија могла да аплицира за додатна средства Уније за нове пројекте.

Весић је формирао Посебну радну групу за координацију реализације пројеката развоја друмске, водне и железничке инфраструктуре, који се финансирају из бесповратних средстава ЕУ, односно зајмова Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), како би се проблеми, који се неминовно јављају током реализације пројеката, отклањали у ходу.

Конститутивна седница Радне групе одржана је данас у Влади Србије и убудуће ће се састајати једном месечно, а по потреби и чешће, како би се детаљно пратила динамика извођења радова на важним пројектима.

Весић је рекао да ће Србија постати чланица Европске уније, да ће се радити још много пројеката са Унијом, те је добро да се наше компаније науче и уходају да раде по свим стандардима Уније.

Не треба да гледамо у прошлост, већ да се окренемо будућности, да будемо бржи у реализацији пројеката како бисмо могли да аплицирамо за нове пројекте. Нећемо добити средства за нове пројекте, уколико се покаже да досадашњи нису реализовани како треба, упозорио је министар.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић нагласила је да ће наша земља, како се буде приближавала Европској унији, имати на располагању све више извора финансирања, уз оцену да зрелост наших предлога пројеката остаје један од најбитнијих критеријума за њихово финансирање.

Према њеним речима, министарство на чијем је челу је сигуран партнер у целокупном процесу планирања и програмирања развојне помоћи, са заједничким циљем да се што брже и ефикасније определе средства ЕУ и спроведу пројекти који доприносе напретку Србије и добробити наших грађана.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре подржао је формирање поменуте радне групе и изразио уверење да Унија и релевантне националне институције треба да раде на системским решењима која ће резултирати благовременом припремом и реализацијом пројеката саобраћајне инфраструктуре.

Жиофре је рекао да средства ЕУ треба ефикасно користити уз пуно поштовање принципа ЕУ, и указао на значај улагања у саобраћајну инфраструктуру за друштвено-економски развој земље.

Он је подсетио на то да је ЕУ недавно обезбедила финансијски пакет од 2,2 милијарде евра за модернизацију железничке пруге Београд–Ниш, и нагласио да Унија тренутно припрема пројекте у сектору саобраћаја вредне више од пет милијарди евра.

Према његовим речима, за то је потребан здрав правни, институционални и технички оквир да бисмо били у позицији да заједнички постигнемо резултате.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Николо Бертолини навео је да је потребно појачати праћење пројеката, те да је јасно да се током њиховог извођења јављају одређени проблеми.

Радујемо се састанцима ове групе јер је пре нових пројеката потребно да напредујемо у онима који су у току. Тешко је убедити Европску комисију и земље чланице Уније да издвоје нова средства ако постојећи пројекти мирују, предочио је Бертолини.

На састанку је истакнуто и да ће Србији у наредном периоду бити стављено на располагање пет милијарди евра за развојне пројекте друмске, водне и железничке инфраструктуре.

Чланови Радне групе су, поред Весића, Жиофреа и Мишчевић, и представници ЕИБ и ЕБРД, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Попов, помоћници задужени за друмски, водни и железнички саобраћај, као и директори јавних предузећа.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Успоставити партнерство између руралног и урбаног дела Србије

Следећа вест

Бољe услуге за грађане Србије и РС у области социјалне заштите

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *