Будућа соларна електрана у Сараорцима снабдеваће енергијом 2.500 домаћинстава

Нема коментара Дели:

Смедерево, 18. јул 2023.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић присуствовала је данас полагању камена-темељца за изградњу нове соларне електране Сараорци у Смедереву, у присуству амбасадорке Кине у Србији Чен Бо и представника компанија које реализују пројекат – кинеске PowerChina и немачке AVR Solar Park.

Нова електрана у Сараорцима биће снаге 9,95 мегавата, а енергија коју произведе биће намењена домаћем тржишту, што је довољно за снабдевање приближно 2.500 домаћинстава.

Ђедовић је навела податак да је соларни потенцијал Србије већи за приближно 30 одсто од потенцијала Немачке, која је један од лидера у Европи у производњи струје, користећи овај вид енергије.

Министарка је истакла да су изграђени капацитети у Србији тренутно – 157 соларних електрана снаге 23,3 мегавата, далеко мањи од потенцијала..

Према њеним речима, наша држава је изменама Закона о коришћењу ОИЕ и доношењем трогодишњег плана аукција за тржишне премије направила предвидив оквир за инвеститоре у ОИЕ.

Она је нагласила да држава стимулише грађане да буду активни учесници енергетске транзиције кроз субвенције које даје за мере енергетске ефикасности, најавивши да ће у те сврхе ове недеље потписати уговоре са 131 јединицом локалне самоуправе.

Ђедовић је објаснила да је циљ да се удвоструче капацитети за производњу енергије из сунца кроз аукције за 50 мегавата соларних електрана које су у току и најавила да ће ускоро бити објављен и јавни позив за избор стратешког партнера за изградњу самобалансирајућих соларних електрана, снаге један гигават.

У наредних неколико година, поред планова државе за улагање у овај важан енергетски ресурс, планирамо и да се кроз програм аукција изгради приближно 300 мегавата соларних електрана, напоменула је она.

Министарка је истакла да је веома важно да се шири свест грађана о користима које доноси производња електричне енергије за сопствене потребе, и да број купаца-произвођача стално расте.

Тренутно их је приближно 1.800, а укупна снага соларних електрана које су поставили износи 21 мегават, предочила је Ђедовић и најавила да ће држава наставити да даје субвенције за постављање соларних панела.

Према њеним речима, то је планирано новим програмом за мере енергетске ефикасности за домаћинства, који је вредан 50 милиона евра.

Соларна енергија је добар пример оног што желимо да постигнемо у читавој енергетској транзицији, да у њој учествују и држава и индустрија, и јавни и приватни и сектор и сви ми као грађани, и да свако има своју улогу и свој део одговорности, поручила је министарка.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Велики потенцијал за развој односа са Сан Марином у више области

Следећа вест

Соколов освојила сребрну медаљу на СП у параатлетици

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *