Чачак прва престоница културе Србије 2023. године

Нема коментара Дели:

Београд, 6. октобар 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да је Радна група за припрему и спровођењe програма „Престоница културе Србије“ данас донела одлуку o томе да ће прва национална престоница културе 2023. године бити Чачак.

Радна група оценила је пријаву Града Чачка за националну престоницу културе као добро осмишљен, садржајан и јасан документ и указала на то да су планиране програмске активности атрактивне и доприносе развоју културне понуде и квалитету културног живота града Чачка и привлачењу публике из читаве Србије и региона.

Избор Чачка за прву националну престоницу културе само је почетак програма, чији се наставак планира у годинама пред нама, посебно имајући у виду квалитет пристиглих пријава и велико интересовање локалних самоуправа.

Радна група је своју одлуку једногласно образложила оценом да предлог програма за Престоницу културе Србије 2023. Града Чачка ставља у фокус карактеристике регионалног богатства и разноликости, а главни мотив свих предложених активности су људи, њихово стваралаштво, резултати и утицаји који надрастају локални, па и национални наратив.

Нова културна понуда града, утемељена на специфичном културном идентитету моравичког краја, заснована је на реалним иницијативама и постојећим програмима, унапређеним иновативним решењима.

Радна група сматра да предложени програм, на чијој је припреми посвећено радио велики број културних и друштвених делатника тог града, карактерише уједначен однос према наслеђу и синергија прошлости, садашњости и будућности.

Чланови Радне групе су у образложењу одлуке истакли да је планирани програм реално остварив и да ће Град Чачак, уз подршку Министарства културе и информисања, са успехом реализовати све зацртане планове и оправдати титулу прве престонице културе Србије.

На конкурс Престоница културе Србије, који је био отворен од 2. августа до 2. септембра, пристигло је 18 пријава, што показује да су локалне самоуправе препознале значај овог пројекта и његов потенцијал за развој културних садржаја и програма, као и економског и укупног развоја градова и општина.

Радна група верује да ће овај конкурс бити подстицај за градове и општине да наставе да развијају културне стратегије и планирају програме у складу са циљевима овог конкурса, а то је децентрализација културе и постављење културе у центар живота градова.

Председник Радне групе је директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, а чланови су вршилац дужности  директорке Републичког завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић, директорка Музеја савремене уметности Маријана Коларић и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Чланови ове групе су и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и председник Радне групе за капиталне и инфраструктурне пројекте у оквиру пројекта „Нови Сад – европска престоница културе“ архитекта Дарко Полић, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нова законска решења за наставак реформи у друштву

Следећа вест

Завршена прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *