Циљ Владе да олакша проток робе и људи због бољег живота грађана

Нема коментара Дели:

Прешево, 16. јул 2023.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да Влада Србије кроз иницијативу „Отворени Балкан“ жели да олакша проток робе, људи, капитала и услуга, како би свима у земљи олакшала свакодневни живот и трговину и како би повећала стандард грађана.

Брнабић је обишла продајно место Опен Балкан – електронска наплата путарине, на наплатној станици Прешево, у смеру ка Северној Македонији, у друштву председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског и ресорних министара за саобраћај, Горана Весића и Благоја Бочварског.

Она је указала на то да се у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ већ бележе важни резултати, додавши да је након боравка Ковачевског у Србији знатно повећана робна размена између наше земље и Северне Македоније.

Премијерка је објаснила да тренутно таг за јединствену наплату путарине може да се користи само за путнички саобраћај, а да ће од петка, 21. јула, бити омогућена његова употреба и за камионе и привреду.

У 2022. години вредност робне размене износила је 1,48 милијарди евра, при чему је Србија извезла нешто мање од милијарде евра, а Северна Македонија нешто више од 500 милиона евра, навела је Брнабић, напоменувши да је много веће повећање извоза било на страни Северне Македоније, више од 56 одсто, док је на нашој страни износило 16 одсто.

Према њеној оцени, „Отворени Балкан“ је за све стране добра иницијатива.

Председница Владе је нагласила да је за Србију изузетно важно да се пројекту јединствене наплате путарине прикључе и друге земље, јер ће то директно утицати на БДП Србије.

То значи економски раст, повећане плате и пензије. Добро је што ми сада, захваљујући овом пројекту, радимо сви заједно на томе да транзит читаве Европе повучемо преко Балкана, рекла је она.

Брнабић је најавила да ће пројекат „Опен Балкан ИД“ почети од августа или септембра, изразивши уверење у то да ће, када он започне, грађани из БиХ, и Црне Горе желети да се прикључе.

За то је потребно да имамо што више пројеката и да показујемо конкретне бенефите за привреду и грађане, рекла је премијерка.

Према њеним речима, договорено је да железнички Коридор 10, који ће ићи од Београда, преко Ниша, Прешева, до границе са Северном Македонијом, иде до Скопља, а затим према Грчкој.

То је пројекат који ће финансирати ЕУ делом из грант средстава за Западни Балкан, што је следећи огромни пројекат и значајно повезивање између Србије и Северне Македоније.

Она је рекла да ће 2025. године бити завршена пројектно-техничка документација, када може започети изградња.

Радимо на томе да у блиској будућности људи из Скопља могу лако да путују за Будимпешту и касније и ка централној и западној Европи. То ће бити један потпуно другачији Балкан, закључила је Брнабић.

Ковачевски је оценио да је електронска наплата путарине између Северне Македоније и Србије најбоља потврда да иницијатива „Отворени Балкан“ даје резултате.

Ако погледамо истраживање, иницијатива „Отворени Балкан“ има огромну подршку, и дала је резултате за само три месеца. Српски и македонски инжењери су направили решење за јединствену електронску наплату путарине, рекао је Ковачевски.

Према његовим речима, трговинска размена између две земље је повећана за више од 20 одсто, а број туриста који долазе из Србије је ове године, у поређењу са прошлим годинама, прилично већи.

Он је најавио да следи успостављање софтверског система за несметано кретање радника између Северне Македоније и Србије.

Премијер Северне Македоније је додао да ће се у будућности радити на повећању трговинске размене са Србијом.

Министри раде на решењу које ће нам омогућити да имамо само једну контролу у саобраћају између Србије и Северне Македоније. Иницијатива „Отворени Балкан“ ће повезати наше компаније и срушити баријере, закључио је Ковачевски.

Весић је указао на то да је овај пројекат у складу са политикама двеју земаља да се омогући брзи проток роба, људи, капитала и услуга, изневши податак да је за претходних десетак дана више од 13.000 људи у Србији узело је овај таг, што говори о томе какво је интересовање за њега.

Дневно у Северну Македонију пређе око 7.000 возила са српским таблицама. Ми смо у првих шест месеци имали скоро 33 милиона кола на нашим ауто-путевима, а очекујемо да их до краја године буде скоро 72 милиона, што је повећање за 4,6 одсто, а приходи су већи за 12,5 одсто, рекао је Весић и истакао да је заједнички таг доказ да две земље могу да раде заједно.

Министар је напоменуо да му је европска комесарка за транспорт, када јој је представио пројекат интегрисаног тага, рекла да Европска унија тако нешто нема, што говори о томе да

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Отворена изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

Следећа вест

Радови на Моравском коридору напредују према плану

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *