Циљ закона о управљању привредним друштвима да се очувају национални интереси земље

Нема коментара Дели:

Београд, 24. јул 2023.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије веома важан за нашу привреду и грађане и да се њиме не приватизују јавна предузећа и национална добра.

Брнабић је на састанку са новинарима који прате економију и привреду, који је Влада организовала како би се отклониле недоумице око овог законског предлога, истакла да је овај документ од великог значаја и за конкурентност привреде и увећање богатства предузећа професионализацијом управљања њима.

Законом би отпочели системску реформу управљања свим привредним друштвима, па и јавним предузећима, објаснила је она и подсетила на то да је Предлог изазвао многе полемике и недоумице и да је повучен из процедуре како би прошао још један круг јавне расправе.

Премијерка је, одговарајући на примедбе на Предлог закона, навела да је прва неистина о њему та да је доношен тајно.

Наиме, Влада Србије је у децембру 2020. године усвојила полазне основе за успостављање политике државног власништва, затим је у априлу 2021. године донела Стратегију државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период 2021–2027. године и Акциони план за период 2021-2023. године, прецизирала је Брнабић.

Према њеним речима, приликом израде Стратегије и Нацрта закона одржане су јавне расправе, а да Предлог закона није усвојен тајно показује и то да је његово усвајање једна од три кључне препоруке ММФ-а.

Једна од мера стратегије државног власништва и управљања привредним друштвима, како је указала, јесте трансформисање јавних предузећа у акционарска друштва или друштва са ограниченом одговорношћу.

Нетачно је да овим законом желимо да омогућимо приватизацију јавних предузећа, као што су „Србијаводе“, „Србијашуме“ и слично. Истина је сасвим супротна – циљ закона јесте да се очувају национални и стратешки интереси земље, подвукла је премијерка.

Она је напоменула да је и претходним законом било могуће да се приватизују јавна предузећа и да зато није морао да се доноси нови закон.

Нонсенс је, како је предочила, и то да се закон усваја да се приватизују национални паркови, јавна добра и слично.

Према њеним речима, Законом о јавној својини утврђено је да се у капитал не могу улагати природна богатства, добра у општој употреби која могу бити искључиво у јавној својини и друге непокретности које, такође, могу бити искључиво у јавној својини.

Истим законом, како је објаснила, прописано је и да шуме и шумско земљиште, водно земљиште и водни објекти у јавној својини, као и друга добра од општег интереса у јавној својини, сагласно посебном закону, не улазе у капитал јавног предузећа који њима управља.

Премијерка је поручила да Влада Србије неће одустати од Предлога закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије, и нагласила да је отворена за све предлоге у вези са њим, али да је до сада у јавној расправи добијено веома мало конструктивних предлога.

Она је, одговарајући на питање када ће се ово законско решење наћи на седници Владе, навела да ће са потпредседником Владе и министром финансија Синишом Малим, који по овлашћењу председнице Владе преузима и овлашћења министра привреде до избора новог министра, одлучити да ли да се организује још нека јавна расправа о овом документу, пре разматрања на Влади.

Циљ закона о управљању привредним друштвима да се очувају национални интереси земље

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

За решавање проблема водоснабдевања у насељу Крупаја у Жагубици 5 милиона динара

Следећа вест

Покренут поступак надзора над радом Вишег суда у Врању

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *