Чврста опредељеност Београда за наставак дијалога са Приштином

Нема коментара Дели:

Београд, 3. фебруар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника секретара за европске и евроазијске послове и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Петковић je саговорницима пренео чврсту опредељеност Београда за наставак дијалога, као и спремност за разговоре о свим отвореним питањима важним за процес нормализације односа и грађење трајног и одрживог мира на простору Западног Балкана.

Увек смо спремни да идемо да разговарамо, са пуном посвећеношћу дијалогу који је у нашем најбољем интересу и да за преговарачким столом решавамо отворена питања, али тај процес мора бити паралелан и подразумева да Приштина испуни преузете обавезе из процеса дијалога, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина, истакао је он.

Директор Канцеларије је нагласио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из бриселског дијалога, док је, са друге стране, дугачак низ неиспуњених и прекршених обавеза од стране Приштине.

Петковић је подсетио на то да више од 3.200 дана Приштина одбија да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, да се не спроводе договори из области енергетике, правосуђа, не дозвољава претрага девет локација на Kосову и Метохији на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, иако је Београд без оклевања поступио по сваком таквом захтеву Приштине.

Он се посебно осврнуо на последње догађаје у нашој јужној покрајини који представљају опасност за дијалог и свеобухватну нормализацију односа, међу којима су и претње Приштине да неће дозволити да на простору Косова и Метохије буду одржани избори 3. априла.

Петковић је истакао да српски народ на Косову и Метохији очекује да му буде омогућено изјашњавање на предстојећем гласању и да од међународних представника очекује решење ове ситуације која може бити увод у нову политичку кризу на простору Косова и Метохије, а коју Београд нипошто не жели.

Према његовим речима, од почетка прошле године до данас забележена су 142 етнички мотивисана инцидента према Србима и тај се негативни тренд наставио нападима на Србе, њихову имовину, имовину Српске православне цркве, али и забранама медијима који извештавају на српском језику да обављају свој посао.

Директор Канцеларије је изразио забринутост и због чињенице да Приштина не спроводи сопствене одлуке, што је прави парадокс, посебно када је у питању имовина манастира Високи Дечани, чиме шаље јасну поруку о свом односу према СПЦ и српској културној баштини на Косову и Метохији.

И поред отворене опструкције и незаинтересованости Приштине, како је истакао, Београд не жели замрзнути конфликт и наставиће да се залаже за конструктивни дијалог и стварање услова за наставак дијалога.

На крају разговора, Петковић је указао на значај ауторитета међународне заједнице у напорима да се наставе разговори у Бриселу и да се сачува мир и обезбеди трајна стабилизација прилика у региону, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадња Србије и Русије у борби за поштовање међународног права

Следећа вест

Нова потврда угрожености православних светиња на Kосмету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *