Чврста опредељеност за очување мира и стабилности на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 7. новембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је са амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Чен Бо о ситуацији у покрајини, посебно у светлу најновије одлуке српског народа да напусти косовске институције.

Петковић је својој саговорници пренео чврсту опредељеност Београда, али и Срба на простору Косова и Метохије, за очување мира и стабилности, истакавши да су најновији потези последица константног Куртијевог терора и насиља према нашем народу у покрајини.

У том светлу, директор Канцеларије је посебно указао на последњу изјаву Аљбина Куртија дату у Берлину да никада неће формирати ЗСО и незакониту и противправну смену Ненада Ђурића само зато што није желео да изриче укоре свом српском народу.

Он је додао да се на тај начин Курти директно изругао и Бриселском споразуму и Европској унији, која је гарант спровођења потписаног.

Срби на Косову и Метохији су предуго трпели и физичко и институционално насиље Аљбина Куртија и Приштине. Забрањено им је да гласају на изборима, да се изјашњавају на референдуму, да на врхунцу пандемије коронавируса буду вакцинисани на Косову и Метохији, рекао је Петковић.

Специјалне јединице су свакодневно упадале на север покрајине мимо свих споразума, а поврх свега, наш народ пуних 10 година чека да се формира Заједница српских општина, истакао је директор Канцеларије.

Према његовим речима, напуштање институција није потез којим Срби желе да сруше или пониште Бриселски споразум, већ да се изборе за поштовање овог документа, онако како је свако од њих пуних 10 година поштовао све преузете обавезе.

Срби никоме не прете, само желе да живе у миру на својим вековним огњиштима и да се њихова људска права поштују, при чему су својим моралним чином стали и у одбрану Бриселског споразума, али и одбрану међународног јавног права, навео је Петковић.

Он је исказао посебну захвалност амбасадорки Чен Бо на великом пријатељству и подршци коју Кина пружа нашем територијалном интегритету и суверенитету, као и принципијелном поштовању међународног јавног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Скупштина Србије усвојила више закона

Следећа вест

Одлука Срба о напуштању приштинских институција одговор на безакоње у покрајини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *