Даље јачање економске сарадње Србије и НР Кине

Нема коментара Дели:

Београд, 27. јул 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са потпредседником Кинеског центра за економску сарадњу Лијем Ђингхуом, са којим је разговарао о економској сарадњи двеју земаља, као и о заједничким пројектима.

Мали је том приликом истакао да је Република Србија пре десет година прошла кроз тежак период фискалне консолидације, те да је захваљујући тешким и храбрим одлукама председника Србије Александра Вучића, успела да стабилизује буџет и да консолидује јавне финансије.

Он је додао да је након тога српска привреда кренула и убрзано да расте, тако да је кумулативно у 2020. и 2021. години, током пандемије коронавируса, Република Србија била најбрже растућа економија Европе.

Потпредседник Владе је рекао и да је у последњој деценији отворено на стотине фабрика, те да се тренутно гради девет ауто-путева и брзих саобраћајница.

Мали је додао и да се велики број актуелних инфраструктурних пројеката спроводи управо са кинеским компанијама.

Потпредседник Владе је истакао да је циљ руководства бољи квалитет живота грађана, па да се у том смислу и повећавају плате и пензије, граде се нове болнице, школе и научно-технолошки паркови.

Он је рекао и да ће врхунац успеха бити организација специјализоване изложбе Експо 2027 и позвао НР Кину да учествује на изложби и да на најбољи начин представи своја достигнућа.

Ли Ђингхуа је рекао да се под вођством двају председника, Александра Вучића и Си Ђипинга, сарадња двеју земаља брзо развијала у различитим областима, и похвалио напредак Србије у последњој деценији.

Он је истакао да је посебно важно што се побољшао квалитет живота грађана, затим што је створено квалитетно привредно окружење, као и што је Србија побољшала свој положај и углед у свету.

Како је рекао Ли Ђингхуа, драго му је што је НР Кина могла да буде део те успешне приче.

Саговорници су се сагласили да су ИКТ, иновације и вештачка интелигенција будућност света, да је НР Кина у том смислу један од апсолутних лидера, као и да Србија има огроман потенцијал који може и треба да искористи.

Они су закључили и да ће у наредном периоду додатно бити ојачана економска сарадња двеју земаља, као и да ће, захваљујући Споразуму о слободној трговини, у великој мери бити унапређена трговинска размена, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Даље јачање економске сарадње Србије и НР Кине

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Јачање сарадње са САД у науци, технолошком развоју и иновацијама

Следећа вест

Казнити одговорне за загађење Дунава

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *