Даље унапређење сарадње Србије и Шпаније

Нема коментара Дели:

Београд, 13. април 2023.
Први потпреддседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес оценили су данас да је економска сарадња двеју земаља значајно унапређена, али да има простора за даљи напредак.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Албаресом, навео да је спољнотрговинска размена двеју земаља достигла скоро милијарду и по евра, али да је важно и даље радити на унапређењу економских односа.

Он је нагласио да су односи двеју земаља одлични и пријатељски и да бележе велики успон, а нови замах тим односима дале су прошлогодишња посета Србији председника Владе Шпаније Педра Санчеза и председника Србије Александра Вучића Мадриду.

Први потпредседник Владе је истакао да је Србија захвална Шпанији на чврстом ставу, који је нама од велике помоћи, када је реч о принципима очувања суверенитета и интегритета.

Када говоримо о Косову и Метохији, не говоримо само са становишта наших интереса, него и са становишта поштовања универзалних принципа међународног права, предочио је Дачић, истакавши да је за Србију од изузетног значаја овакав став Шпаније.

Он је поручио да и Србија подржава интрегритет и суверенитет Шпаније везано за разне сепаратистичке идеје и покрете који, такође, покушавају да једностраним актима остваре своје циљеве, при чему је као позитиван пример сарадње навео Институт „Сервантес“, који у нашој земљи ради скоро 20 година.

Албарес је навео да су главне теме разговора биле билатерални односи двеју земаља, дијалог Београда и Приштине, као и како приближити Западни Балкан Европској унији.

Он је пренео да Западни Балкан може рачунати на Шпанију за време њеног председавања ЕУ, додавши да се јуче потписаним меморандумом та земља обавезала да ће подржавати Србију у њеним европским аспирацијама.

Министар је рекао да је обилазак овог региона почео посетом Србији јер је она важан партнер Шпаније у свим областима сарадње, напоменувши да је спољнотрговинска размена двеју земаља премашила милијарду евра и да Шпанија жели да њене фирме буду присутније у Србији.

Он је посебно нагласио важност рада Института „Сервантес“ у Београду, једином те врсте на Балкану, који игра важну улогу у културној размени и доприноси већем учењу шпанског језика.

Даље унапређење сарадње Србије и Шпаније

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Дачић упутио патријарху и верницима васкршњу честитку

Следећа вест

Неистинити наводи о испоруци оружја и муниције Украјини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *