Делегација Београда посвећено трагала за решењима у Бриселу

Нема коментара Дели:

Београд, 19. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да је јучерашњи дан у Бриселу био изузетно тежак, а да се делегација Београда, на челу са председником Републике Александром Вучићем, борила за мир и за проналажење решења.

Петковић је на конференцији за новинаре истакао да смо дали све од себе да се изборимо за мир и да наставимо разговоре како бисмо ишли у правцу компромисног решења.

Он је навео да су и бројни представници међународне заједнице признали да је делегација Београда била посвећена, трагала за решењима, и да су сви јасно увидели колико је Београд био конструктиван, излазио са предлозима и решењима и био спреман за договор, док није постојала никаква спремност Приштине, односно Аљбина Куртија.

Директор Канцеларије је саопштио да ће се председник Вучић обратити грађанима о актуелној ситуацији, дијалогу, предлозима и понашању Аљбина Куртија у недељу, 21. августа, у 13.30 часова.

Петковић је напоменуо да је састанак са политичким представницима са Косова и Метохије заказан такође за недељу, у 11 часова, у Палати Србије.

Према његовим речима, Вучић ће потом имати и телефонски разговор са председником Азербејџана, са којим ће разговарати о куповини струје по коректним условима.

Он је пренео да је Београд јуче изашао са два предлога о слободи кретања, којима би се ситуација нормализовала пре 1. септембра, за када је Приштина најавила спровођење одлуке о регистарским таблицама, али да је Курти оба одбио.

Према његовим речима, први предлог се односио на личне карте, где је београдска делегација била спремна да прихвати оно што је било договорено 2. јула 2011. године, а то је Споразум о слободи кретања који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Наиме, како је образложио, по питању личних карата били смо спремни да грађанима Србије, који имају пребивалиште у централној Србији, Приштина издаје улазно-излазни документ када иду на Космет.

Били смо спремни на то, будући да ми од 2011. године издајемо улазно-излазна документа за Албанце, али то је апсолутно неприхватљиво за Србе који живе на Космету, јер њима нико нема право да укида личну карту, подвукао је Петковић.

Директор Канцеларије је нагласио да Курти тражи да тај улазно-излазни документ важи 90 дана и да Срби који су одвајкада ту након тог времена морају да напусте своја огњишта, да изађу са простора Космета како би поново добили тај папир.

То нема никакве везе са слободом кретања. Циљ и намера Куртија јесте да затре српско постојање у покрајини и о томе се ради када је реч о личним картама и таблицама, упозорио је он.

Петковић је објаснио да је други предлог који се тиче регистарских таблица био да се такође држе споразума из 2011. године, према којем сви власници аутомобила са пребивалиштем на Космету, користе КС или РКС таблице.

Ми смо предложили да сви власници који имају КМ таблице пререгиструју возила на КС таблице, које су статусно неутралне и које је УНМИК издавао од 1999. године, али је Курти то категорично одбио, пренео је он.

Приштинска влада је, како је подсетио, пре годину дана, мимо договора, једнострано укинула КС таблице и Срби сада више немају могућност да узму КС таблице.

Према његовим речима, на дневном реду јучерашњих разговора биле су две теме – поновно покретање питања свеобухватног споразума и актуелна питања и кризни менаџмент, односно шта треба урадити како би избегли сукобе и кризу пре 1. септембра.

Из чињенице да је Курти све одбио и да није желео да разговара јасно је да он није у Брисел дошао да разговара и да са нама тражи решење, већ из неких других разлога, а о томе ће председник Вучић у недељу говорити, прецизирао је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Политичке структуре у Приштини не препознају вредност дијалога

Следећа вест

Београд не одустаје од проналажења компромисног решења у Бриселу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *