Делове земље развијату у складу са њиховим потенцијалима

Нема коментара Дели:

Београд, 24. март 2023.
Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек отворио је данас у Врднику Први форум о регионалном развоју на подручју АП Војводине, на којем је разговарано о системском планирању и унапређењу политике регионалног развоја и постизању бољих резултата у тој области.

Ђерлек је оценио да је за унапређење подручја који не прате развој државе, неопходно ставити акценнат на области нове регионалне политике: трансфер технологије, иновације, преквалификације и отварање нових радних места кроз подршку привреди и привлачење инвестиција.

Он је истакао да није немогуће применити исту формулу на све регионе, округе, градове и општине, додајући да ће се њихов будући развој базирати на сагледавању специфичних недостатака и развојних потенцијала.

Планирано је, како је навео, унапређење и ојачавање капацитета регионалних развојних агенција, као и олакшано финансирање пројеката које ће повезати све актере регионалног развоја, од локалних самоуправа до републичке власти.

Министар је најавио да ће бити упућен јавни позив за суфинансирање пројеката и позвао развојне агенције и локалне самоуправе да узму учешће и упуте своје предлоге како би се извршио избор најзначајнијих пројеката, а њихова реализација унапредила услове живота наших грађана.

Форум о регионалном развоју организовао је Конзорцијум пет Регионалних развојних агенција Војводине – ,,Банат”, ,,Бачка”, ,,Срем”, ,,Панонрег” и ,,Јужни Банат”, уз подршку Покрајинске владе Војводине.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Енергетска сигурност апсолутни приоритет Србије

Следећа вест

Предузете мере на расветљавању околности туче на Новом Београду

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *