Дијалог једини пут за решавање несугласица Београда и Приштине

Нема коментара Дели:

Београд, 1. септембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом о залагању Београда за превазилажење кризе на Космету, која је изазвана последњим, једностраним потезима Приштине.

Петковић je саговорника упознао са садржајем постигнутог договора о личним документима, којим је Београд, уз гaранције ЕУ, успео да сачува српске личне карте за Србе који живе и јужно и северно од Ибра.

Он је навео да је саставни део договора и дисклејмер у којем јасно стоји да се омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине врши искључиво да се олакша слобода кретања појединаца, сходно Споразуму о слободи кретања, који је постигнут 2011. године у оквиру Бриселског дијалога и да овај договор никако не значи признање такозваног Косова, већ да је постигнут у складу са Резолуцијом 1244.

Директор Канцеларије је саговорнику пренео чврсту опредељеност Београда да сачува мир и стабилност на Косову и Метохији и у региону, поновивши да је дијалог једини пут и начин за решавање несугласица на релацији Београд–Приштина.

Пич је поздравио дијалог на највишем нивоу између представника Београда и Приштине и позвао на конструктивно ангажовање обе стране у светлу шире кризе, изазване ратом у Украјини.

У том смислу, Петковић је подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обавезе проистекле из Бриселског споразума, за разлику од Приштине која није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање ЗСО, са којом се касни више од девет година и са којом би се сви проблеми на терену лакше и ефикасније решавали.

Он је нагласио да је недавно усвајање Мапе пута за примену споразума о енергетици пробудило наду да се ради о значајном кораку који отвара могућност да се коначно започне са имплементацијом и осталих споразума, међутим једностраним потезима Приштине дијалог је враћен три корака уназад.

Према његовим речима, поред неспровођења споразума о ЗСО, Приштина врши сталну опструкцију и у решавању осталих питања, пре свега питања несталих лица, које је покренуто на иницијативу Београда и које је за српску страну пре свега хуманитарно, а не политичко питање.

Иако је Београд, уз присуство представника Приштине, Еулекса, Међународног комитета Црвеног крста, као и представника породица несталих, извршио претрагу свих терена по захтеву Приштине, албанска страна не дозвољава претрагу девет локација на Kосмету, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остаци Срба несталих у рату, упозорио је Петковић.

Он је скренуо пажњу и на то да ће евентуално истрајавање Приштине на спровођењу једностраних и противправних одлука, када су у питању регистарске таблице, водити даљем заоштравању ситуације на терену, али и озбиљном угрожавању мира и безбедности у покрајини и региону.

Такође, како је подвукао, Срби на северу Косова и Метохије не прихватају РКС таблице, јер као пуноправни грађани Србије имају пуно право да користе српске КМ регистарске таблице.

Петковић је напоменуо и да је делегација Београда у Брисел дошла са конкретним, конструктивним и одрживим предлозима за решавање кризе са којом се српски народ суочава на простору Косова и Метохије.

Српска страна ће наставити да трага за решењима која ће чувати мир и безбедност свих грађана Косова и Метохије, али и уважавати интересе српског народа, водећи ка смиривању тензија и избегавању нових криза на терену, закључио је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

„Винским путевима Отвореног Балкана“ ка још снажнијој регионалној сарадњи

Следећа вест

Отворен Међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *