Дијалог једини пут за решавање несугласица Београда и Приштине

Нема коментара Дели:

Београд, 1. септембар 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом о залагању Београда за превазилажење кризе на Космету, која је изазвана последњим, једностраним потезима Приштине.

Петковић je саговорника упознао са садржајем постигнутог договора о личним документима, којим је Београд, уз гaранције ЕУ, успео да сачува српске личне карте за Србе који живе и јужно и северно од Ибра.

Он је навео да је саставни део договора и дисклејмер у којем јасно стоји да се омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине врши искључиво да се олакша слобода кретања појединаца, сходно Споразуму о слободи кретања, који је постигнут 2011. године у оквиру Бриселског дијалога и да овај договор никако не значи признање такозваног Косова, већ да је постигнут у складу са Резолуцијом 1244.

Директор Канцеларије је саговорнику пренео чврсту опредељеност Београда да сачува мир и стабилност на Косову и Метохији и у региону, поновивши да је дијалог једини пут и начин за решавање несугласица на релацији Београд–Приштина.

Пич је поздравио дијалог на највишем нивоу између представника Београда и Приштине и позвао на конструктивно ангажовање обе стране у светлу шире кризе, изазване ратом у Украјини.

У том смислу, Петковић је подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обавезе проистекле из Бриселског споразума, за разлику од Приштине која није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање ЗСО, са којом се касни више од девет година и са којом би се сви проблеми на терену лакше и ефикасније  решавали.

Он је нагласио да је недавно усвајање Мапе пута за примену споразума о енергетици пробудило наду да се ради о значајном кораку који отвара могућност да се коначно започне са имплементацијом и осталих споразума, међутим једностраним потезима Приштине дијалог је враћен три корака уназад.

Према његовим речима, поред неспровођења споразума о ЗСО, Приштина врши сталну опструкцију и у решавању осталих питања, пре свега питања несталих лица, које је покренуто на иницијативу Београда и које је за српску страну пре свега хуманитарно, а не политичко питање.

Иако је Београд, уз присуство представника Приштине, Еулекса, Међународног комитета Црвеног крста, као и представника породица несталих, извршио претрагу свих терена по захтеву Приштине, албанска страна не дозвољава претрагу девет локација на Kосмету, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остаци Срба несталих у рату, упозорио је Петковић.

Он је скренуо пажњу и на то да ће евентуално истрајавање Приштине на спровођењу једностраних и противправних одлука, када су у питању регистарске таблице, водити даљем заоштравању ситуације на терену, али и озбиљном угрожавању мира и безбедности у покрајини и региону.

Такође, како је подвукао, Срби на северу Косова и Метохије не прихватају РКС таблице, јер као пуноправни грађани Србије имају пуно право да користе српске КМ регистарске таблице.

Петковић је напоменуо и да је делегација Београда у Брисел дошла са конкретним, конструктивним и одрживим предлозима за решавање кризе са којом се српски народ суочава на простору Косова и Метохије.

Српска страна ће наставити да трага за решењима која ће чувати мир и безбедност свих грађана Косова и Метохије, али и уважавати интересе српског народа, водећи ка смиривању тензија и избегавању нових криза на терену, закључио је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Постићи договор о таблицама по истом принципу као за личне карте на КиМ

Следећа вест

Младић ухапшен на Газиместану осуђен у Приштини на осам месеци затвора

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *