Директору Канцеларије за КиМ поново забрањена посета покрајини

Нема коментара Дели:

Београд, 12. октобар 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да су директору ове канцеларије Петру Петковићу власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле да посети покрајину и присуствује устоличењу патријарха српског Порфирија у Пећкој патријаршији.

У саопштењу се наводи да је ово десети пут да власти у Приштини, са Аљбином Куртијем на челу, демонстрирају силу и самовољу и забрањују Петковићу да посети јужну српску покрајину.

Реч је о бруталном кршењу споразума, како оног o слободи кретања, тако и споразума о званичним посетама, којим се предвиђа поједностављена процедура за посету Космету главног преговарача за дијалог са Приштином.

Директор Канцеларије је уредно, поштујући апсолутно све постигнуте споразуме и договоре, најавио своју посету и присуство на слави манастира Пећка патријаршија – Покров пресвете Богородице, када ће у трон архиепископа пећких бити уведен патријарх Порфирије, што је од непроцењивог значаја за верујући српски народ на Косову и Метохији.

Пре тога, Петковић је планирао да у четвртак у Горњем Кусцу присуствује манифестацији „Моравски дани“.

Међутим, власти у Приштини јутрос су му забраниле посету и тиме погазиле све договоре и споразуме и показале да за њих ни европске тековине, ни постигнути договори, ни процес нормализације односа немају апсолутно никакакав значај, већ се само залажу за кризе и тензије.

О овом бруталном кршењу споразума, али и ускраћивању верских слобода, Канцеларија ће обавестити званични Брисел, као гаранта поштовања споразума, али и остале међународне факторе који се својски труде да такозвано Косово представе као оазу демократије, док је у пракси на делу непоштовање споразума, демонстрација силе, уз кршење основних људских права Срба који живе на Космету.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд ће наставити да чува мир и стабилност на Космету

Следећа вест

Уређење православних гробаља на Косову и Метохији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *