Ђедовић упутила честитку поводом Дана рудара

Нема коментара Дели:

Београд, 6. август 2023.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић упутила је данас честитку свим рударима у Србији поводом 6. августа – Дана рудара и исказала им захвалност на марљивом раду и преданости професији без које се не може замислити напредак и развој друштва.

„Свим рударима, запосленима у рударској индустрији и њиховим сарадницима упућујем искрене честитке поводом обележавања Дана рудара. Изражавам дубоко поштовање и захвалност што одговорним радом на једном од најризичнијих радних места на свету свакодневно доприносите енергетској стабилности наше земље и њеном убрзаном економском напретку. Држава ће радити још више на побољшању услова рада и безбедности како бисмо наставили да постижемо добре резултате и очували струку која у Србији има вековну традицију. Ваша издржљивост и напор који улажете омогућују нам да осигурамо ресурсе који су кључни за наше друштво и привредни развој. Желим вам сигуран рад, пуно здравља и успеха, уз традиционални рударски поздрав – Срећно!“, наводи се у писму министарке Ђедовић које је упућено рударским предузећима у Србији.

Ђедовић је нагласила да је рударство важан чинилац економског развоја Србије и прецизирала да је број запослених у сектору рударства у сталном порасту, а тренутно је више од 30.000 радника директно ангажовано у рударској производњи.

Министарка је навела да је стални тренд раста производње, пре свега у делу металичних сировина, утицао на раст учешћа рударског сектора у БДП-у, који је на крају 2022. године достигао ниво од 2,4 одсто.

Она је истакла да је у последњих десет година у рударски сектор инвестирано више од 4,3 милијарде евра, углавном страних инвестиција.

Према њеним речима, укупна производња руде свих минералних сировина прошле године износила је више од 100 милиона тона, од чега се највећи део односи на експлоатацију угља.

Ђедовић је закључила да пораст производње, запослености и учешћа у БДП-у додатно указује на тренд пораста економских кретања у сектору рударства, који се огледа у расту пословних прихода и индиректним утицајем на буџет Србије кроз порезе и накнаде за коришћење јавних добара.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Делегација Министарства одбране на обележавању славе Светих мученика пребиловачких

Следећа вест

Новици Антићу престала војна служба пресудом Вишег војног дисциплинског суда

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *