Долина Пчиње у првој категорији заштићених подручја у Србији

Нема коментара Дели:

Београд, 23. март 2023.
Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић обишла је данас Предео изузетних одлика „Долина Пчиње”, који је проширењем заштићене површине са 2.606 на 4.228 хектара, Уредбом Владе Србије стављен у прву категорију заштићених подручја у Србији.

Вујовић је истакла да је манастир Прохор Пчињски из 11. века, који се налази у централном делу „Долине Пчиње”, изузетно вредан културно-историјски споменик, а да богатство флоре и фауне, очуване обале реке Пчиње и укљештени меандри чине овај простор посебно важним са аспекта очувања природних вредности и животне средине.

Министарка је изразила задовољство због тога што ће стари, девастирани рибњак бити ревитализован и што ће се у њему гајити аутохтоне врсте риба, у складу са условима Завода за заштиту природе.

У долини Пчиње до сада је регистровано 129 врста птица, мада се процењује да је тај број приближно 170. Део пчињске долине је станиште грчке корњаче и две врсте змија (шилац и четворопругасти смук).

Овде су сачуване и традиционалне социолошке и културолошке особености (архаична села, традиционалан начин живота), које су утицале на то да ово подручје представља специфичну предеону целину.

Министарство је у последње две године определило више од пет милиона динара за „Долину Пчиње”, а овим заштићеним пределом и даље ће управљати Српска православна црква – Епархија врањска.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Пробни завршни испит 24. и 25. марта

Следећа вест

Манастир Дубоки поток добио опрему за унапређење манастирске економије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *