Држава новчаном подршком младима показује снагу и стабилност

Нема коментара Дели:

Београд, 11. јануар 2022.
Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас народним посланицима предлог закона чијим ће усвајањем бити омогућена исплата новчане подршке младим људима, држављанима Републике Србије, у износу од 100 евра у динарској противвредности.

Мали је том приликом рекао да је реч о Предлогу закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчанa помоћ за ублажавање последица пандемије болести CОVID-19 изазване вирусом SARS-CоV-2.

У том закону се дефинишу критеријуми и рокови за исплату помоћи, за коју се пријављују млади од 16 до 29 година. Пријава почиње 15. јануара и завршава се 30. јануара, а од 1. фебруара крећемо са исплатом, истакао је Мали.

Он је објаснио да је процес пријаве веома једноставан и прецизирао да ће бити потребно да се на порталу Управе за трезор на месту предвиђеном за то унесе број личне карте, ЈМБГ и изабере банка где се има отворен рачун.

У случају да млада особа нема рачун у банци, биће јој отворен наменски рачун у банци коју одабере приликом пријаве, рекао је министар и поручио да држава новчаном подршком за младе, пензионере и здравствене раднике показује колико је јака и економски стабилна.

Мали је подсетио на то да ће у петак, 14. јануара, на рачуне свих здравствених радника бити уплаћено 10.000 динара, као и да ће 10. фебруара пензионерима бити уплаћено по 20.000 динара како би и додатно ублажили негативне последице коронавируса.

Министар је подсетио на то да су од 1. јануара повећане пензије за 5,5 одсто, по швајцарској формули, као и да је минимална цена рада већа за 9,4 одсто, те да је минимална зарада достигла износ већи од 35.000 динара и да су повећане плате у јавном сектору у просеку од 7,4 одсто.

Прве увећане минималне зараде, плате и пензије биће исплаћене почетком фебруара и то је још један знак да испуњавамо обећања која смо дали и да водимо рачуна о животном стандарду грађана, истакао је Мали.

Он је честитао грађанима на успесима које наша земља постиже, истичући да је, по флеш процени Републичког завода за статистику, стопа раста наше економије у 2021. години била 7,5 одсто.

Са стопом раста од минус 0,9 одсто у 2020. години, ако погледамо те две године кумулативно, то је раст од 6,5 одсто, и то је после Републике Ирске највиша стопа раста у Европи, рекао је Мали и нагласио да је све ово постигнуто упркос огромној помоћи која је дата грађанима и привреди.

Ово што исплаћујемо ове године, укупна помоћ за грађане и привреду износи 8,7 милијарди евра. То је 18 одсто нашег БДП-а. То је огромна цифра, али управо она показује снагу наше економије, стабилност наших јавних финансија и одговорност наше политике усмерене ка томе да помогнемо онима којима је то најпотребније, напоменуо је Мали.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Усвојен закон о помоћи младима од по 100 евра

Следећа вест

На Бадњи дан нови притисци на Србе у покрајини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *