Држава одговорно брине о најстаријим суграђанима

Нема коментара Дели:

Ниш, 30. март 2023.
Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Миомир Ђорђевић изјавио је данас, на обележавању 50. година од оснивања Геронтолошког центра Ниш, да је држава, захваљујући редовно опредељеним средствима помоћи и подршке показала, да је одговорнa и да бринe о најстаријима суграђанима.

Ђорђевић је, говорећи о демографској слици, истакао да се у Србији последњих година бележи тренд депопулације и демографског старења, који је директна последица негативног природног прираштаја и негативног миграционог кретања и навео да је, према званичним подацима, у 2021. години у Србији живело чак четири одсто више старијих од 65 година у односу на 2011. годину.

Државни секретар је рекао да становништво Србије стари као нација и да је све више суграђана којима је потребна додатна подршка, како од стране државе, тако и целог друштва.

Према његовим речима, задатак ресорног министарства, државе, али и свакога од нас, јесте да о њима бринемо на најбољи могући начин.

Ђорђевић је рекао да су укупни капацитети за смештај у геронтолошким центрима 9.326 места, док слободних места има за још око 1.000 корисника, и додао да листе чекања постоје, али само за пријем оних корисника којима су потребне стална здравствена нега и надзор.

Подсећајући на то да у Србији има укупно 40 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старијих, државни секретар је најавио и да ускоро почиње са радом још један Геронтолошки центар у Ваљеву.

Он је додао да Министарство и Влада Републике Србије континуирано процењују потребе за унапређењем капацитета установа социјалне заштите за смештај лица и у складу са тим планирају средства за адаптацију постојећих и изградњу нових установа.

Ђорђевић је подсетио и на то да је, осим редовног финансирања рада установа социјалне заштите, Министарство у прошлој години издвојило милијарду и 200 милиона динара додатних средстава за унапређење услова живота у установама, од чега је центар у Нишу добио 15 милиона 356 хиљада динара за радове и опрему.

За ову годину, Министарство је издвојило додатна средства за инвестициона улагања која су знатно увећана у односу на претходну и износе 1,4 милијарде динара, прецизирао је он и додао да је уверен у то да ће новац који се издваја из буџета бити правилно утрошен, како би се побољшали услови живота наших корисника у установама и рад свих запослених.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Изнаћи решења за постојеће проблеме у ФИНС-у у Новом Саду

Следећа вест

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *