Држава улаже 320 милиона евра у јачање дистрибутивне мреже

Нема коментара Дели:

Београд, 26. јул 2023.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је данас, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, да се стабилизовало снабдевање електричном енергијом након прекида изазваних временским непогодама последњих дана, као и да држава улаже 320 милиона евра у јачање дистрибутивне мреже.

Ђедовић је навела да је невреме које смо имали претходних дана у одређеним деловима Србије изазвало прекиде у снабдевању електричном енергијом, највише у Војводини.

Хвала грађанима на стрпљењу као и свим екипама Електродистрибуције које су отклониле прекиде и омогућиле стабилно снабдевање. Имали смо велике проблеме у евидентирању места на којим је мрежа покидана, рекла је Ђедовић.

Министарка је истакла да су започете нове велике инвестиције у дистрибутивну мрежу у коју ће бити уложено 320 милиона евра како би се ојачала и аутоматизовала и заменили трансформатори и стара бројила.

На тај начин ћемо смањити губитке и лакше евидентирати будуће прекиде, додала је министарка.

Према њеним речима, у Народној скупштини се налази Предлог закона о гаранцији Републике Србије за финансирање Електродистрибуције који је веома важан и чије ће усвајање омогућити замену старих дрвених бандера које услед невремена стварају прекиде у напајању.

Веома смо захвални свим јавним предузећима која су помогла нашој Електродистрибуцији у санирању последица временских непогода, као и приватним компанијама које су помогле са опремом и људством, рекла је министарка.

Она је указала на то да се после много година спроводе дуго очекиване реформе у енергетском сектору и да очекује да ће Народна скупштина усвојити Предлог измена и допуна Закона о енергетици.

Започели смо дуго очекиване реформе у енергетском сектору променом правне форме ЕПС-а, изменама и допунама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије (ОИЕ) док се у Скупштини налазе измене и допуне Закона о енергетици којим унапређујемо управљање у нашим енергетским предузећима, пре свега Електромрежи Србије и Транспортгасу, напоменула је она.

Ђедовић је истакла да се тим изменама усаглашава наше законодавство са прописима Европске уније и раздваја управљање над ЕМС-ом и Транспортгасом како би се коначно сертификовали од стране АЕРС-а и европских регулаторних агенција.

Министарка је нагласила да се предлогом који је у Скупштини, врши потпуно управљачко раздвајање, тако што ЕПС и Србијагас остају у надлежности Министарства рударства и енергетике, а тиме и Владе, док ЕМС и Транспортгас прелазе у надлежност Републичке комисије за енергетске мреже, независног државног органа који се оснива овим законом и чије је оснивање и контрола рада у надлежности Народне скупштине, која ће именовати чланове и председника ове комисије, усвајати стратегију, програме пословања и годишњи извештај.

Тиме решавамо дугогодишњи проблем који је оптерећивао рад ова два важна енергетска субјекта и потврђујемо да су домаћа тржишта електричне енергије и природног гаса хармонизована са тржиштима у Европи. Одлучни смо да наставимо са трансформацијом енергетског сектора, поправљањем управљања у енергетским предузећима и развијањем талената, рекла је министарка.

Ђедовић је је поручила да држава наставља са спровођењем програма субвенционисања грађана који добијају бесповратна средства како би унапредили енергетску ефикасност у својим домаћинствима.

Прошле недеље Министарство рударства и енергетике је потписало уговоре са 131 локалном самоуправом која се пријавила на јавни позив и заједно смо обезбедили милијарду и 800 милиона динара. То је део укупног програма вредног 50 милиона долара, навела је министарка и додала да ће први пут грађани моћи да добију субвенције и до 65 одсто износа инвестиције ако се пријаве за више мера енергетске ефикасности.

Oна је указала на то да су резултати веома брзи и видљиви и већ за неколико месеци моћи ће да санирају своје домове, остваре значајне уштеде у потрошњи електричне енергије и ниже рачуне.

Ђедовић је рекла да је до данас 20.000 домаћинстава добило субвенције чиме су остварене уштеде еквивалентне производњи годишње топлотне енергије градске топлане у Нишу, док ће у новом програму учествовати 50.000 домаћинстава.

Прве јавне позиве за грађане у локалним самоуправама очекујем већ од августа и новина је могућност пријављивања током целе године, додала је Ђедовић.

Министарка је изразила захвалност грађанима на томе што се понашају одговорно због остварених уштеда електричне енергије у јуну, када је близу седам одсто домаћинстава потрошило мање електричне енергије у односу на исти месец претходне године

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ђерлек обишао подручја погођена недавним поплавама у Новом Пазару

Следећа вест

Аутопут Ниш-Мердаре унапредиће развој Топличког округа и југа Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *