Државна матура има за циљ да унапреди квалитет образовног система

Нема коментара Дели:

Београд, 5. април 2023.
Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић са сарадницима разговарао је данас у Министарству просвете са представницима неформалног удружења средњошколаца „И ми се питамо“ Луком Бабићем, Доротеом Васић и Стефаном Марковићем, који траже да се одустане од замишљеног концепта државне матуре и за то су поднели петицију са 25.000 потписа.

Ружић је том приликом рекао да верује у то да је државна матура искорак у добром смеру и да ће бити покретач позитивних промена у свим сегментима система, јер ће свакако променити многе устаљене, а недовољно ефикасне и квалитетне праксе у нашем образовању.

Према његовим речима, државна матура има за циљ да олакша упис, смањи стрес и унапреди квалитет образовног система.

Он је нагласио да се државна матура неће увести наметањем и да то не сме да буде науштрб свих оних којима је намењена, а то је скоро 66.000 средњошколаца.

Оно на чему се инсистира јесте дијалог, потпуна информисаност свих актера, уз нулту толеранцију на могућа изненађења, објаснио је министар.

Ружић је нагласио да не треба дозволити да се питање државне матуре исполитизује.

Такође, министар је тражио од ученика да му наведу име особе из Министарства која им је, како је пласирано у медијима, наводно рекла, да што се тиче државне матуре „они се ништа не питају“ како би сносила санкције.

Представници неформалног удружења „И ми се питамо“ навели су да та особа није из Министарства просвете.

Они су затражили прелазни период за увођење државне матуре и донели листу са питањима о државној матури, на која ће им одговорити Министарство просвете, али су се и сложили са тим, након разговора, да је велики број питања отворен због лоше информисаности.

Ми разумемо вашу позицију, да се нађе најбоље решење. Ми смо ту да вам помогнемо, да будемо конструктивна страна у дијалогу и да заједно нађемо најбоље могуће решење. Ми смо деца која желе да остану у Србији, навео је Лука Бабић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Јачање сарадње науке и привреде у циљу економског раста и добробити друштва

Следећа вест

Осигурати бољи квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *