Дух традиције у Ливерпулу

Нема коментара Дели:

Протекле недеље, 7. марта, СПЦ је обележила Месне покладе, које се одржавају у месопусну недељу.

То је последњи дан када се једе месо уочи Васкршњег поста, јер је већ дан касније почео такозвани – бели мрс, недеља у којој је допуштено да се једу млечни производи и јаја.

На Месне покладе у Цркви Светог апостола и јеванђелисте Луке у сиднејском Ливерпулу служена је света литургија коју је чинодејствовао старешина храма протонамесник Александар Милутиновић, уз саслужење ђакона Милоша Ракетића и одговарао локални хор под управом проте Ненада Ђурашиновића.

Потом је послужен заједнички ручак за вернике, а који ће присутни дуго памтити.

Посебан специјалитет била је котловина (телећа плећка и кобасица) мајстора Душана Кекуша – Матића и банијска кобасица и јелен печеница Душана Вилуса, а све заливено крушковачом, ораховачом и пелинковцем.

Двојица врсних мајстора за припремање ових специјалитета су заједно са својом екипом пре неколико година организовали и први банкет у корист ливерпулске светиње, када је прикупљено 14.000 долара.

Честитке свима који су тога дана вредно радили, припремили и сервирали ручак, донаторима хране, као и онима који су својим добровољним прилозима од ручка допринели да се и овај пут прикупи лепа сума новца која иде у корист завршења унутрашње фасаде новог велелепног храма у Ливерпулу.

Како сазнајемо, међу донаторима су били Момир Дубочанин који је приложио 1.000 долара, Миланка Јовановић (200 долара), Рада Митровић која је поклонила пите и колаче, а нека нам опросте сви они који су донирали храну и пиће, а због ограниченог новинског простора нема их на овом списку, али су сви вредни пажње и поштовања.

Како је за “Вести” изјавио иницијатор ове покладне трпезе љубави, прота Ненад Ђурашиновић, обавезно је да се на овај дан једе месо, јер тиме се заправо на достојан начин слави оно што ће уследити – велики Васкршњи пост. Наиме, Месне покладе се називају и Мале покладе, и кад оне прођу тада се не једе месо до Васкрса.

У нашим старим крајевима постоји обичај да се у вечерима поклада окупљају пријатељи, рођаци и суседи и забављају се уз шалу и разне играрије. Спрема се богата трпеза и позивају сиромашније комшије и пријатељи да се и они добро омрсе у заједничком обедовању, а млађи свет води главну реч и приређује забаве.

Управо део тих традиција пред Васкрс је хтео да оживи и прота Ненад, и да кроз њих заједно са окупљеним народом, помогне ову добротворну акцију.

Извор текста и фотографије: www.vesti-online.com

Претходна вест

Поезијом и песмом кроз свет

Следећа вест

Велико интересовање за вакцинацију у српским срединама на КиМ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *