Експо изложба огроман допринос развоју Београда и Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 2. август 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали председавао је данас седници Координационог тима за праћење реализације међународне специјализоване изложбе Expo Belgrade 2027, која ће бити одржана у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године, са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“/“Play for Humanity – Sport and Music for All“.

Потпредседник Владе, који је претходно водио и Радну групу која се бавила кандидатуром Београда за ову изложбу, истакао је да је ово велика част за нашу земљу и највећи догађај икада организован у Србији, те да ће Београд та три месеца бити центар света.

Мали је истакао да је велики посао пред свим члановима Координационог тима, те да ће један део активности бити усмерен на изградњу објеката, а други ће се тицати саме организације.

Он је додао и да је, према правилима Међународног бироа за изложбе (БИЕ), потребно основати ново предузеће „Експо Београд 2027“ које ће се искључиво бавити реализацијом пројекта.

Потпредседник Владе је упознао чланове тима са свим предузетим припремним радњама на локацији на којој ће изложба бити одржана, а на дневном реду је био и предлог пословника о раду Координационог тима.

На седници је предложено и формирање подгрупа које би се бавиле финансијским питањима, праћењем реализације пројеката, правним питањима, као и спровођењем маркетиншких и промотивних активности.

Мали је рекао да се очекује да ће Београд и Србију у тим месецима посетити до три милиона људи из целог света, што ће имати огроман позитиван утицај на различите секторе у нашој земљи.

Како је рекао, повећана посета туриста ће генерисати приход од смештаја, хране, транспорта и других туристичких услуга.

Он је додао да је добијање организације Експо изложбе доказ огромног поверења у нашу земљу, те да смо показали да у политичком смислу можемо да добијемо широку подршку у свим деловима света.

Сада је на нама задатак да радимо много више да бисмо могли да оправдамо поверење целог света, рекао је он.

Потпредседник Владе је закључио да имамо довољно времена, али да нам сада следе месеци и године рада и организације, као и да је уверен у то да ћемо организовати сјајну Експо изложбу и да ће овај пројекат дати огроман допринос напретку и развоју Србије.

Планирани Експо комплекс налазиће се на простору који је саобраћајно одлично повезан, између београдске обилазнице и ауто-пута „Милош Велики“, на територији општине Сурчин.

Комплекс ће укључивати сајамске хале, павиљоне, смештајне капацитете и комерцијалне објекте и биће успешно повезан са центром града и аеродромом.

Планирано је да приближно 100 земаља има изложбене просторе унутар објеката, а четири павиљона ће бити посвећена теми изложбе, док ће постојати и централни српски павиљон.

Седници су присуствовали и потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, који су и чланови Координационог тима.

Координациони тим образован је Закључком Владе Републике Србије од 6. јула 2023. године, а за председника је именован потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставити тренд привредног раста у трећем и четвртом кварталу

Следећа вест

Обележен Дан рода авијације

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *