Енергетска сигурност апсолутни приоритет Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 24. март 2023.
Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је данас, у разговору са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Донал Мекгетиген, да је Србија на добром путу када је у питању планирана агенда за сектор енергетике.

Ђедовић је истакла да је наша земља уз максималне напоре обезбедила енергетску сигурност за зиму 2022/2023. годину, и нагласила да се интензивно ради на томе да Србија и наредну зиму дочека спремна.

У том контексту, када је у питању производња електричне енергије, у плановима пословања ЕПС-а рефлектована су стратешка опредељења, а када је у питању природни гас додатне количине су већ обезбеђене у складиштима у Мађарској за наредну годину, али настављамо рад на обезбеђивању свих неопходних количина, како би наша енергетска сигурност била на највишем нивоу, пренела министарка.

Она је указала на то да се ради на стратешким документима, компасу за развој енергетског сектора до 2050. године, у којима ће бити дефинисани оквири динамике улагања, пре свега у обновљиве изворе енергије.

Према њеним речима, пред нама су значајне инвестиције у енергетску инфраструктуру, које су неопходне како бисмо обезбедили енергетску сигурност нашим грађанима и привреди и остварили зацртане циљеве декарбонизације.

Паралелно с тим, како је објаснила, тече реформа јавних предузећа и учињени су значајни кораци прве фазе реформе „Електропривреде Србије“ која се односи на промену правне форме предузећа, која ће бити основа за даљу корпоративизацију и професионализацију управљања.

Ђедовић је нагласила да ће Влада и у наредном периоду настојати да обезбеди довољне количине енергената за грађане и привреду, уз неопходне минималне корекције цена, док ће истовремено посебан фокус бити на заштити енергетски рањивих грађана.

Такође, министарка је поручила да ће изменама прописа и предвиђеним буџетом, статус енергетски угроженог купца моћи да оствари три пута више грађана него до сада, односно приближно 190.000.

Шеф Мисије ММФ-а навео је да је енергетска сигурност и стабилност апсолутни приоритет, као и да је адекватно планирање и ефикасно управљање енергетским сектором предуслов да би он могао да функционише одрживо, дугорочно посматрано.

Мисија Међународног монетарног фонда борави у Београду у оквиру прве ревизије актуелног стендбај аранжмана, који је одобрен Србији 22. децембра 2022. године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак радова на новој згради Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу

Следећа вест

Делове земље развијату у складу са њиховим потенцијалима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *