ЕПС треба да остане у власништву државе

Нема коментара Дели:

Београд, 31. март 2023.
Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић поручила је данас да неће бити приватизације „Електропривреде Србије” нити отпуштања радника, већ да је циљ да имамо одговорне структуре управљања у овом предузећу и да се запосле професионални људи који ће се борити за то да ЕПС буде темељ стабилности српске привреде.

Ђедовић је у изјави за Телевизију Пинк подсетила на то да Надзорни одбор поставља и надзире рад директора, да се Статут односи на управљање, а да се права радника дефинишу колективним уговором.

Према њеним речима, одлука о промени правне форме ЕПС-а, која је донета још 2014. године, мора да се спроведе, а ово предузеће треба да постане акционарско друштво затвореног типа у власништву државе 100 одсто.

Оног дана када то постане, неће више бити ограничавања броја запослених, нити зарада. Држава је ту, разговарала је и наставиће да разговара са представницима синдиката свих енергетских предузећа, додала је Ђедовић.

Према њеним речима, промена правне форме је један од начина да се поправи управљање, а Надзорни одбор треба да добије већа овлашћења, да одлучује о управљачкој структури, да сагледа производњу и инвестиције.

Министарка је нагласила и да је неопходно решити проблем реализовања инвестиција јер сви пројекти касне годинама, прецизиравши да је потребно уложити више од 30 милијарди евра како би се систем опоравио.

Ђедовић је истакла да се у енергетској кризи видело колико је важно да енергетска предузећа буду стабилна и јака, при чему је поручила да је Влада одлучна да спроведе реформу предузећа, чији је дуг нарастао на стотине милиона евра, како више не би била на терету државе, односно грађана.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Тешко повређена чистачица у Министарству одбране

Следећа вест

Унапређење сарадње пословних заједница Србије и Израела

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *